Nagyvilág

Megszavazta Katalónia függetlenségét a katalán parlament

Kivonultak a katalán parlamentből a Katalónia függetlenségét ellenző pártok, de a bent maradó képviselők így is meg tudták szavazni a függetlenné válást, azaz a Katalán Köztársaság létrehozásáról szóló javaslatot. Ebben az áll, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam. A szöveg tartalma jórészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, amit a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és amit a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni, ez pedig több helyen erőszakba torkollt. A népszavazáson a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták, akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon, a várakozásokkal ellentétben azonban a függetlenség kinyilvánítása akkor elmaradt.

Katalán kormányfő: Elnyertük a jogot a függetlenséghez
Olaj volt a tűzre a spanyol hatósági beavatkozás a népszavazás résztvevői ellen.

A pénteki szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

A spanyol szenátus ezzel egyidejűleg megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva

a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választás megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány még péntek este összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról.

Az MTI szerint a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy azt mondta spanyol parlament ülése előtt, hogy alkalmazhatja a kormány az alkotmány 155-ös cikkelyét. Ezt Spanyolország történelmében először történhet meg, a 155-ös cikk lehetővé teszi, hogy

egy autonóm tartomány irányítását átvegye a spanyol kormány.

Az elszakadást kinyilvánító szavazással soha nem látott méretűre nőtt a feszültség Katalónia és Spanyolország között.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Marta Perez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik