Nagyvilág
Barcelona, 2017. október 27.
Tüntetõk ünnepelnek a katalán parlament elõtt Barcelonában 2017. október 27-én, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

Megszavazta Katalónia függetlenségét a katalán parlament

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 10. 27. 15:48

Kivonultak a katalán parlamentből a Katalónia függetlenségét ellenző pártok, de a bent maradó képviselők így is meg tudták szavazni a függetlenné válást, azaz a Katalán Köztársaság létrehozásáról szóló javaslatot. Ebben az áll, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam. A szöveg tartalma jórészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, amit a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és amit a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni, ez pedig több helyen erőszakba torkollt. A népszavazáson a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták, akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon, a várakozásokkal ellentétben azonban a függetlenség kinyilvánítása akkor elmaradt.

GIRONA, SPAIN - OCTOBER 1: Police and gendarmerie crew intervene the voters in the Catalan independence referendum at a sport hall, where Catalan President Carles Puigdemont would be voting, in Girona, Spain on October 1, 2017. Tensions rose in some voting centers, including Saint Julia de Ramis School in Girona and Ramon Llull School in Barcelona, as dozens of anti-riot Spanish police blocked Catalan activists from voting. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Katalán kormányfő: Elnyertük a jogot a függetlenséghez
Olaj volt a tűzre a spanyol hatósági beavatkozás a népszavazás résztvevői ellen.

A pénteki szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

A spanyol szenátus ezzel egyidejűleg megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva

a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választás megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány még péntek este összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról.

Az MTI szerint a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy azt mondta spanyol parlament ülése előtt, hogy alkalmazhatja a kormány az alkotmány 155-ös cikkelyét. Ezt Spanyolország történelmében először történhet meg, a 155-ös cikk lehetővé teszi, hogy

egy autonóm tartomány irányítását átvegye a spanyol kormány.

Az elszakadást kinyilvánító szavazással soha nem látott méretűre nőtt a feszültség Katalónia és Spanyolország között.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Marta Perez

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.