Nagyvilág

Hatalmas katonai parádén ünnepelték Kim Ir Szen születésnapját

A fenyegetőzés sem maradt el.

Hatalmas katonai parádéval emlékeztek meg Phenjanban az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulójáról szombaton, miközben a növekvő feszültség miatt amerikai hadiflotta közelít Észak-Korea partjaihoz.

A díszszemlén az ország legfőbb vezetője, Kim Dzsong Un elnökölt a nagyapjáról elnevezett téren, miközben szoros alakzatokban és több száz teherautón vonult fel a katonaság. Vontatókon felvonultattak egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta-típust is, ami a dél-koreai hírügynökség szerint még fejlesztés alatt állhat.

A születésnap megünneplésén túl az is cél volt, hogy megmutassák a világnak az ország katonai hatalmát. Elemzők szerint az is elképzelhető, hogy az évforduló alkalmából provokatív rakétakísérleteket, kísérleti atomrobbantást hajthatnak végre.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön azt ígérte, hogy kezelni fogják az észak-koreai katonai fejlesztések jelentette fenyegetést, az Egyesült Államok útnak indít a Koreai-félsziget felé egy repülőgéphordozót és három, rakétákkal felfegyverzett kisegítő hadihajót.

Az ünnepség egyik felszólalója, az ország második számú vezetőjének vélt Csö Rjong Hö, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a központi bizottság titkára azzal vádolta Amerikát, hogy „háborús helyzetet hoz létre”, és azzal fenyegetőzött, hogy „egy totális háborúra totális háborúval válaszolnak, atomtámadásra pedig saját stílusú atomtámadással”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik