Élő Belföld

Aláírta János, utcán van a város – Tömegek tiltakoztak Budapest utcáin

Az elmúlt két hét során ez már a harmadik tüntetés Budapesten a CEU ellenehetetlenítésére meghozott törvénymódosítás ellen. A vasárnapi tüntetésen hetvenezer ember vonult végig a Várkert Bazártól a Kossuth térig, hogy ott tiltakozzon a támadás ellen, ami a gyakorlatban bezáratná Magyarország legjobb egyetemét.

A Hősök Vétója nevű mai tüntetés fél hatkor kezdődött a Hősök terén, a Civilizáció 2017 csoport szervezésében.

A kormány a CEU ellen meghozott törvénymódosítást kevesebb mint egy hét alatt verte át a parlamenten, érdemi egyeztetés nélkül. Ez több olyan új követelményt állítana fel a CEU-val szemben, amelyeket lehetetlen, vagy nagyon drága lenne teljesíteni. Az amerikai-magyar kétoldalú szerződés például lehetetlen, de egy új egyetemi campus felhúzása New York államban szintén nagyon drága lenne. Főleg, hogy ugyanazokat a szakokat kellene ott is oktatni, mint Magyarországon.

A CEU bezárásának legfontosabb kérdéseiről itt olvashat többet. 

A tüntetés nemcsak a CEU elleni törvényjavaslatról szólna, hanem a civiltörvényről is, amellyel a kormány a vele szemben kritikus civil szervezeteket szeretné ellehetetleníteni. A javaslat szerint minden olyan szervezet külföldi ügynöknek számítana, ami egy év alatt 7,2 millió forintnál több támogatást kap külföldről.

A civiltörvényről itt olvashat többet. 

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Oldalunk hírszolgáltatását a mai nap további részében felfüggesztjük. Amennyiben a kialakult helyzet úgy kívánja, újraindítjuk majd. Egyelőre a kilátások derűsek.

Erőt, egészséget.

Szerbusztok drága urak.

A helyzet stagnál

Piknikeznek az Oktogonnál. Néha zene szól, néha random kérdésekre válaszolnak random emberek.

"Én azt javaslom, menjünk Orbán Viktor házához!"

Mondta a mikrofonba egy tüntető az Oktogonon, de nem aratott osztatlan sikert. Aztán teljes csönd lett, mikor átvette egy nyugdíjas a szót, és megkérdezte a fiatalokat, hogy van-e jövőképük.

A hangokból egyébként úgy érződik, hogy sokaknál nem volt probléma a mai nap az alkoholfogyasztással.

Ez volt a nap első bunyója

Méltatlanul elhallgattuk a mai tüntetés első igazi verekedését, mert elsiklott a sok hír között. Pedig fotó is van róla, mutatnánk:

Kiürült a Kossuth tér

A rendőrökön kívül már csak pár tucatnyian lézengenek a Parlamentnél. A tüntetők egy része az Oktogonhoz indult, sokan pedig haza. A rohamosztag is lelazult.

Elbúcsúzhatunk az Oktogontól egy ideig

Egy néhány száz fős csoport blokád alatt tartja az Oktogont, lezárták az egész utat, a választási törvény ellen tiltakoznak. A forgalom azóta nem indult újra, hogy befejeződött a tüntetés a Hősök terén.

Közben lövöldözés volt a Kazinczy utcában

De nincs köze a tüntetésekkel. Egy gázpisztolyos férfit tepertek le a földre. Az Index szerint az egyik kocsma tulajdonosa lőtt rá gázpisztollyal az utcában áruló dílerekre. A férfit elvitték a rendőrök.

"Ti is ülni fogtok"

Skandálják a rendőrsorfal előtt ülősztrájkba kezdő demonstrálók. A következőképpen néz ki a helyzet:

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Sörösdobozzal dobták meg a rendőröket

Akik válaszul elkezdtek beöltözni.

Felváltva zúg a Sün!, az Elegünk van! és több tucat más rigmus. A hangulat egyre feszültebb.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik