Nagyvilág

ENSZ: Kétezer embert ölt meg Erdogan kurdpusztítása

Egész városrészeket szanáltak a török csapások az ország keleti részén, ahol kőkemény eszközökkel próbálják kifüstölni a kurd felkelőket.

Nagyon kemény szavakkal ment neki az ENSZ legújabb jelentése Recep Tayyip Erdogan török elnök kurdellenes hadjáratának, ami emberek ezreinek okozta a halálát. A jelentés konkrét eseteket is idéz.

Egy férfit azzal kerestek meg a hatóságok, hogy átadják neki húga maradványait, és amikor elment értük, gyakorlatilag három kis emberi húsdarabot kapott. Amikor a férfi el akarta érni, hogy vizsgálják ki a testvére halálát, egyből terrorizmussal gyanúsították meg.

Az ENSZ szerint 18 hónap alatt 2000 embert öltek meg a PKK-val, a Kudisztáni Munkáspárttal folytatott harcok.

A világszervezet súlyos emberi jogi jogsértésekkel is vádolja a török haderőt. A gyilkosságok, eltűnések és kínzások zöme azután történt, hogy 2015 júliusában összeomlott a PKK és a török kormány közötti tűzszünet.

Azóta mintegy 350-500 ezer ember menekült el az otthonából tavaly decemberig. Műholdas képek bizonyítják, hogy a török nehéztüzérség egész városnegyedeket tett a földdel egyenlővé.

Mindezek ellenére semmilyen hivatalos vizsgálatot nem indított a török kormány, csak közölte, hogy a PKK több halálos támadást hajtott végre török célpontok ellen. Szerintük emberrablásokat hajtanak végre, blokádokat állítanak fel, késleltetik a mentők helyszínre jutását.

A török kormány természetesen mindent tagad, holott a harcok helyszíneire sem engedte az ENSZ ellenőreit. Ők így beszámolók és műholdképek alapján próbálták összerakni, mi történt. A legsúlyosabb esetek a kijárási tilalom idején történtek.

(BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik