Nagyvilág

Kilenc napot bírt ki Obama, beszólt Trumpnak

Burkoltan ugyan, de Barack Obama volt amerikai elnök először szólt be Donald Trump jelenlegi elnöknek a Huffington Post szerint. A lap arról ír, hogy Obama szóvivője, Kevin Lewis nevén ment ki egy közlemény, ami nem nevezi néven Trumpot, nem kritizálja nyíltan a muszlimok kitiltását az USA-ból (pontosabban hét muszlim ország polgárait), de azért csipkelődik kicsit.

Arról írnak a közleményben, hogy repes Obama szíve, hogy összefogtak az ország közösségei, majd idézik Obama utolsó beszédét, amiben kifejtette, hogy az amerikaiak a demokrácia őrei. Ez akkor működik, ha nemcsak a választások napján, hanem máskor is összegyűlnek, szerveződnek, hallatják a hangjukat, ha az amerikai értékek veszélyben vannak.

Itt jön a fontos rész, amiben Obama külpolitikai döntésével összevetve azt írják, alapvetően ellenzi az egyének hitük miatt való diszkriminálását.

Obama amúgy ígéretet tett, hogy hagy egy kis időt Trumpnak kibontakozni, nem fogja addig kritizálni a lépéseit. Kilenc nap után mégis megtette ezt. Trump kormányzata egyébként Obama azon régi döntését citálta, hogy hat hónapig nem léphettek be irakiak az országba. Obama azonban sose diszkriminált vallás alapján.

Amikor a 2015-ös párizsi merénylete után egyes republikánusok azt akarták elérni, hogy csak a szíriai keresztényeket engedjék be az Államokba, Obama ezt “szégyenletesnek” nevezte.

Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára Obama nyilatkozata után azt mondta, az a szégyen most, hogy embereknek okoznak kényelmetlenséget. Ezzel a reptereken a tiltakozások miatt kialakult káoszra utalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik