Belföld

Szombaton leáll a paksi erőmű 3-as blokkja

Rendkívüli karbantartás miatt leállítják február 1-jén 22 napra a Paksi Atomerőmű Rt. 3-as számú blokkját; a munkálatoknak nincs biztonsági kockázata - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője.

Kováts Balázs elmondta: a karbantartásra azért van szükség,mert egy korábban, a reaktortérben alkalmazott tisztító eljárás miatt vasoxid rakódott le a fűtőpálcákon, amely a hűtővíz áramlási sebességének csökkenését okozta.
– A tisztítási technológiát annak érdekében alkalmazták, hogy a személyzet a lehető legkisebb sugárdózist kapja – fejtette ki.

Kováts Balázs beszámolt arról, hogy az atomerőmű szakemberei a biztonság érdekében 2002 december óta fokozatosan csökkentették a 3-as blokk teljesítményét, amely jelenleg 80 százalékos.

A Paksi Atomerőmű Rt. vezetése az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) jóváhagyásával úgy döntött: a kialakult helyzetre való tekintettel a szokásos évi egyszeri, augusztusi karbantartás helyett az idén kettőt tart. Úgy ítélték meg, hogy a leállások anyagilag kedvezőbbek, mintha a blokk hosszabb ideig csökkentett teljesítménnyel üzemelne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik