Közélet

Ötezer embert semmizett ki a magyar bűnbanda

A csalók szemrebbenés nélkül húzták csőbe kétségbeesett áldozataikat, köztük daganatos gyermekét egyedül nevelő édesanyát, tolószékbe került asszonyt, és olyanokat, akik közel álltak ahhoz, hogy elveszítsék otthonukat.

Úgynevezett fogyasztói csoportok ügyében indult nyomozást zárt le a rendőrség a napokban – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitány szerdán. Eszerint a csalók 2011 és 2013 között verték át folyamatosan ügyfeleiket. A „recept” már jól ismert: kétségbeesett, sok esetben BAR-listás emberek, nyugdíjasok, munkanélküliek keresik fel ezeket az irodákat, mondván, tőlük talán megkapják azt a segítséget, amelyet a bankoktól már nem. Ám ami kedvezményes törlesztésű hitelnek tűnik, valójában színtiszta átverés. Az ügyet a zuglói nyomozók göngyölítették fel, az eredmény: 1700 átvert ember és 19 gyanúsított.

A nyomozás egyik résztvevője, dr. Herczeg Barna a Hír24-nek szerdán elmondta, a fent említett csalók összefüggésbe hozhatók egy tavaly ősszel nyilvánosságra került üggyel, melyben ugyancsak ezrek érintettek. Ennek tükrében pedig a sértettek száma meghaladja az ötezret, az elkövetői kör pedig a jelenlegi adatok szerint 28 emberből áll.

Így működik

A fogyasztói csoport tagjai együtt takarékoskodnak autóra, lakásra, és ha együtt van egy eszköz ára, akkor azt megvásárolják, és kisorsolják a tagok között. Szinte minden csoport azzal is operál, hogy az kapja meg a következő eszközt, aki a legtöbb előrefizetést vállalja. Akik a csoportokat létrehozzák és működtetik, azok a csoportszervezők, akik a reklámjaikban többnyire hitelként tüntetik fel a szolgáltatásukat. Ráadásul azzal kecsegtetnek, hogy állás nélküliek, a BAR-listások, illetve a nyugdíjasok is pénzhez juthatnak náluk. Amikor viszont kiderül az érintetteknek, hogy fogyasztói csoportba léptek be, már csak úgy léphetnek ki abból, hogy elveszítik, vagy csak a futamidő végén kapják meg az addigi befizetésük zömét. A belépők zömmel későn jönnek rá arra, hogy nem hitelre szerződtek.

A zuglói őrmester közlése szerint a sértettek általában ötven és ötszázezer forint közötti összegeket fizettek ki regisztrációs díj címén, mindannyian reménytelen helyzetükből keresték a kiutat. Volt köztük agydaganatos gyermekét egyedül nevelő szülő. Olyan férfi, aki akadálymentesíteni akarta otthonát, miután felesége egy balesetben tolószékbe került. Sokaknak azért volt szükségük sürgősen pénzre, hogy ne veszítsék el otthonukat.

Többen családtagjaiktól kértek kölcsön, hogy belevághassanak a kedvezőnek tűnő „hitelfelvételbe”, de olyan is akadt, aki gyorskölcsönhöz folyamodott, vagy éppen uzsoráshoz fordult emiatt. A kár, amelyet a társaság okozott, megközelítőleg 1 milliárd 50 millió forintra rúg.

A tavaly ősszel kipattant ügy kapcsán már írtunk arról, hogy volt olyan nő, aki a rákos férjének szeretett volna gyógyszert venni. Elvi síkon havi pár ezer forint is elég lett volna ehhez, de az üzletkötők rábeszélték őket, hogy minél több havi részletet fizessenek be, így előrébb kerülhetnek a listán és hamarabb kisorsolják őket. Összesen kétszázezer forintot fizettek ki, és a többiekhez hasonlóan végül semmit sem kaptak. A befizetett összeget úgy teremtették elő, hogy nem fizették be a közüzemi számlákat, emiatt télen fűtés nélkül maradtak, így a halálos beteg férj végigfagyoskodta a nagy hidegeket” – magyarázta a Hír24-nek korábban Tasiné Srajber Rita főhadnagy, az ügyben eljáró egyik nyomozó.

Ahogy a legtöbb fogyasztói csoport, úgy ennek a bűnbandának a tagjai is országszerte hirdettek, országos megjelenésű és helyi lapokban egyaránt. Dr. Herczeg Barna elmondta, a csalók összesen tíz irodát működtettek, négyet a fővárosban, a többit pedig vidéken. A meggyanúsított elkövetők között vannak – mások mellett – az irodák vezetői, üzletkötők és háttérirányítók is.

A fent említett társaság az egyik legnagyobb, többször átalakult, gazdasági társaság által működtetett fogyasztói csoport volt hazánkban. A rendőrség a fél év alatt 200 ezer oldalasra duzzadt nyomozási iratanyagot vádemelési javaslattal – egyebek mellett üzletszerűen elkövetett csalás miatt – küldte meg az illetékes ügyészségnek.

Betiltották

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2014. január 1-jétől végleg betiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását, a tilalom megsértésével vagy megkerülésével kötött szerződés semmis. A 2012. január 1-jét megelőzően alakultakat pedig szigorúbb szabályok szerint engedi működni, tilos fogyasztói csoportba fogyasztókat nyilvános felhívás útján gyűjteni. A 530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmaz erre vonatkozó részletes szabályokat.

Olvasói sztorik