Belföld

Nem drágulnak inflációt meghaladóan a tankönyvek

Nem várható az idén a tankönyvek árának az inflációt meghaladó mértékű növelése - közölte az oktatási tárca. Az iskolák rendeléseiket még egy hónapig küldhetik el a kiadóknak.

A minisztérium tudatta, hogy az oktatási miniszter meghatározhatja a tankönyvjegyzékre kerülő kiadványok maximális árát, ez 2003-ban az előző évben alkalmazott árkorlátot 5 százalékkal haladja meg a nyomtatott kiadványok esetében és változatlan az egyéb kategóriákban.

Az előző évben már jegyzéken lévő kiadványok árát a hatályos törvény alapján a kiadók nem emelhetik az éves infláció másfélszeresét meghaladó mértékben – fogalmaz a minisztérium. A szaktárca közléséből kiderül, hogy az iskolák a 2003/2004. évi tankönyvjegyzékről 85 kiadó 2540 kiadványa közül válogathatnak.

Ebből új fejlesztésű tankönyv 440, míg a kerettanterveknek megfelelő könyvek száma: 1493. A listán 540 tartós tankönyv szerepel. A 2003/2004-es jegyzéken a legolcsóbb könyv 80 forintba, míg a legdrágább 2500 forintba kerül.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a közoktatás tankönyveinek jegyzéke megjelenik CD-n is, amelyen az iskolai tankönyvrendelést megkönnyítő program is helyet kapott. Az interneten a www.kir.hu oldalon található meg a mindenkor aktuális összeállítás.

A tanulók tankönyvvásárlására az előző évivel azonos feltételek szerint jár az általános támogatás, azaz a nappali oktatásban résztvevő tanulók után diákonként 2400 forint. A jövő évtől a nappali rendszerű iskolai oktatásban három kategóriában – a tartósan betegek vagy fogyatékosok, három és többgyermekes családban élők, egyedülálló szülők eltartásában élő gyermekek számára a tankönyvellátás ingyenessé válik az oktatás teljes időszakára.

Emellett megvalósult a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családokban élő tanulók ingyenes tankönyvellátása is az 1-4. évfolyamon, ezen diákok esetében 5.600 forintos segítség jár. A rendelkezés tervezett bruttó költségvetési forrásigénye 247 957 tanulót figyelembe véve csaknem 1,4 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik