Élet-Stílus

A kutyák nem számítanak gyereknek, döntött egy bíró

A bíróság idejének pazarlásának nevezte, hogy egy válási ügyben neki kellene dönteni arról, kihez kerüljenek a kutyák.

Nem engedélyezte egy válófélben lévő házaspárnak egy kanadai bíró, hogy a gyermekelhelyezési perhez hasonló eljárásban döntsön a bíróság arról, kinél helyezzék el a pár két kutyáját. Indoklásában a bíró kijelentette: a kutyák „csodálatos lények”, de nem lehet őket úgy kezelni a törvény előtt, mintha gyerekek lennének – jelentette a CBC kanadai televízió.

Sok kutyát kezelnek családtagként, de attól még egy kutya még kutya marad, és a jog szerint tulajdonnak számít, amit valaki birtokol. Így nincsenek olyan jogaik, mint egy gyereknek – írta ítéletében a Saskatchewan tartomány legfelsőbb bíróságán dolgozó Richard Danyliuk.

A bírónak azután kellett döntenie, hogy egy válófélben lévő  házaspár nő tagja azt kérte a bíróságtól, hogy olyan eljárásban döntsenek kutyáik sorsáról, mintha gyermekelhelyezési ügyről lenne szó. Danyliuk visszautasította a kérést, közölve, hogy a kutyákat nem lehet úgy kezelni, mint gyerekek lennének.

A bíró több példát is felhozott ennek alátámasztására, amik alapján szerinte mindenkinek egyértelműen látni kell a különbséget:

  • Kanadában nem szoktuk tenyésztőktől vásárolni a gyerekeinket
  • Nem szoktuk gyerekeinket más emberekkel pároztatni, a legjobb vérvonal biztosítására
  • Amikor a gyerekeink súlyos betegek, nem szoktunk költséghatékonysági számításokat végezni annak eldöntésére, hogy kapjanak-e gyógykezelést, vagy se, esetleg vessünk-e véget életüknek, hogy ne szenvedjenek
  • Amikor a gyerekeink rosszul, vagy erőszakosan viselkednek, nem szoktunk szájkosarat rakni rájuk, vagy ismételt agresszió esetén nem öljük meg őket

A bíró közölte: „abszurd lenne”, ha neki kéne döntenie arról, kihez kerüljenek a kutyák, valamint arról, hogy a másik fél hányszor láthatja az ebeket.  Danyliuk ezt ahhoz hasonlította, mintha mondjuk arról kéne döntenie, kihez kerüljön egy vajazó kés.

A bíró a bíróság idejének elvesztegetéseként értékelte a kutyaelhelyezésről szóló kérést, valamint pénzpazarlásnak.  És figyelmeztette a párt: ha mégis egy bíróságnak kéne döntenie, olyan eredmény is születhet, hogy a kutyákat el kell adni, és a bevételt megosztani a két fél között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik