Belföld

Magyar “cukorblokádról” cikkezik a román sajtó

A romániai kereskedőknek nem érdeke egy szomszédos ország piacának védelme, a román hatóságok nem hiszik, hogy fel lehet tartóztatni a temesvári, aradi vagy nagyváradi nagyáruházakat elözönlő magyar állampolgárok áradatát - írta a csütörtöki román sajtó.

Magyarországi gazdasági lapokra hivatkozva a román sajtó napok óta arról cikkezik, hogy milyen gondokat okoz a magyar cukoripari vállalkozóknak és kereskedőknek az olcsóbb romániai cukor felvásárlása miatt “megélénkült magyar határ menti bevásárló turizmus”.

Az Evenimentul Zilei című nagy példányszámú napilap Nagy arányú kiskereskedelem a román-magyar határon – Cukorblokád címmel közölt körképet a határ menti magyar “cukorturizmusról”.

A román lap utalt a magyarországi cukorgyártó cégeknek a magyar pénzügyi kormányhoz intézett panaszára, Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter ezzel kapcsolatos bejelentésére, miszerint a magyar cukortermelők védelmében az Európai Bizottsághoz fordul.

Részletesen taglalta az idézett lap azt is, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásáig a magyar vámszabályok fejenként ötven kiló külföldi cukor behozatalát engedték meg a magyar állampolgároknak. De a magyar csatlakozás óta “az uniós szabályok miatt elszabadultak a dolgok” – írta az Evenimentul Zilei, amely szerint az EU-tagállamokban akár kétszáz kiló cukrot is bevihet egy uniós állampolgár, ha azt saját háztartásában használja fel. E szabály alapján egy határ menti magyar vagy román kereskedő (vagy bevásárló) naponta akár 80 eurós haszonra tehet szert a két ország közötti cukorár-különbség miatt.

Az Evenimentul Zilei megszólaltatta a temesvári regionális vámigazgatóság vezetőjét is, aki elmondta: nem a románok viszik át a magyar határon a román cukrot, hanem a magyarok állnak sorban, hoyg beléphessenek Romániába. “Nekünk nem kötelességünk az ő piacuk védelme, rájuk tartozik, hogy ennek megfelelő vámilletéket vagy mennyiségi kvótát vezessenek be. Csakhogy ők már csak az uniós szintnek megfelelő illetékeket vethetnek ki. S kétlem, hogy az Európai Unió külön Magyarországnak megfelelő illetékeket és kvótákat vezetne be” – mondta a román vámigazgató, aki az Evenimentul Zileinek nyilatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik