Nagyvilág

Hagyjuk az elnökválasztást, a szenátus, a fű és a pornósok fontosabbak

A leendő elnök hatalma is fog múlni a szintén ma tartandó kongresszusi választásokon, de fontos polgármesteri és népszavazásokat is tartanak az USA-ban.

Mindenki arra van ráfeszülve jelenleg, hogy vajon a demokrata Hillary Clinton vagy a republikánus Donald Trump nyeri-e a magyar idő szerint keddről szerdára virradó éjszaka lezajló amerikai elnökválasztást. Igen, valóban, most jön az a bizonyos DE

DE hasonlóan fontos, sőt a Republikánus Pártnak deklaráltan még fontosabb is, hogy kik nyernek helyeket a szenátusba és a képviselőházba, az így kialakuló erőviszonyok ugyanis a leendő elnökök kezét is megköthetik.

A Guardian nem cicózik, amikor arról ír, mennyi minden múlhat még a Kongresszuson: pl. hogy eljárás indul-e Trump ígéretének megfelelően Clinton ellen, hogy kiizzadják-e az új tagot a Legfelsőbb Bíróságba vagy hogy az USA betartja-e a párizsi klímacsúcson vállaltakat. Mindenesetre az utóbbi évek elnökválasztásaikor mindig a Fehér Házat elnyerő párt tudott jó eredményeket elérni a kongresszusi választásokon, vélhetően ez idén sem lesz másképp.

Szenátus – Megcsíphetik a többséget a demokraták

A szenátusban, azaz a felsőházban nem állnak rosszul a republikánusok, ugyanis nyolc főnyi előnyük van (54:44 az arány a javukra, plusz két független). Most a száz helyből 34-et választanak újra. A választások után azonban ez leolvadhat annyira, hogy a demokraták kerüljenek többségbe, de nagyon szoros lesz a verseny. Ha sikerülne a bravúr, akkor a szenátus például legfelsőbb bírát választhatna.

Érdekesség, hogyha 50:50-re módosul a szenátusi helyek számaránya, akkor a vitás kérdésekben az alelnök fog döntést hozni.

Baromi nagy az aggodalom a jelölteknél, ugyanis a republikánus jelölteket Trumppal azonosítják a választók, hiába igyekszenek függetlenedni a kiszámíthatatlan elnökjelölttől. Mindenesetre a csatatérállamokban olykor meglepő a helyzet: Ohióban Trump és Clinton fej-fej mellett állnak, miközben az állam szenátusi versenyében a republikánus Rob Portman 16 százalékkal vezet. A Trumpnak kedvező Missouriban ellenben szoros az állás a demokrata és republikánus szenátorjelöltek között. Van pár rutinos republikánus róka, akiket rettentő nehéz lesz kiütni a székéből: ilyen a missouri Roy Blunt, a pennsylvaniai Pat Toomey vagy a 2008-as elnökjelölt, az arizonai John McCain.

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó John McCAIN arizonai szenátor és neje, 2008. január 8-án. Fotó: MTI / EPA / Matt Campbell
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó John McCAIN arizonai szenátor és neje, 2008. január 8-án.
Fotó: MTI / EPA / Matt Campbell

A szenátusi választások listája: Arizona, Connecticut, Delaware, Észak-Dakota, Florida, Hawaii, Indiana, Kalifornia, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Jersey, New York, Nyugat-Virginia, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Utah, Új-Mexikó, Vermont, Virginia, Washington, Wisconsin, Wyoming.

Képviselőház – Nehéz lesz kiütni a republikánusokat

Az alsóházban, a képviselőházban 60 fős előnye van jelenleg a Republikánus Pártnak, amit valószínűleg most sem fog überelni a Demokrata Párt. A 435 képviselői helyért folytatott harcban 18 szorosabb van, és összességében nagyon nem biztos, hogy megnyerik a harcot a demokraták. 30 necces körzetet kéne megnyerni legalább a többség visszahódításához. A Reuters arról ír, akár 10 helybe is kerülhet, hogy az FBI vezetője, James Comey közölte nemrég, újranyitják a vizsgálatot Clinton levelezésével kapcsolatban, és ez bizony a demokrata jelöltek ellen hangolhatja a független szavazókat.

Lesz pár érdekes verseny is, amiket kiemel a Guardian. New York 19. választókerületében a fura nevű, Bernie Sanders által támogatott, a karvalytőke által ellenzett Zephyr Teachout próbál győzni. Arizona egyes körzetében a republikánus Paul Babeu seriff is újra próbálkozik. Ő 2012-ben visszalépett, miután illegális bevándorló mexikói exnője azzal támadta, hogy meleg, mire Babeu a kiutasításával fenyegette meg.

Kormányzók és polgármesterek

Hogy mindez a rengeteg választás ne legyen elég a szerencsétlen amerikaiaknak, még egy csomó helyi választáson is meg kéne jelenniük. Sok államban választanak kormányzót, az állam saját kongresszusának tagjait, polgármestereket, egyéb potentátokat.

A kormányzóválasztások közül Észak-Karolinát érdemes kiemelni. Itt Pat McRory-t büntethetik vagy jutalmazhatják a választók azért, mert aláírt egy jogszabályt, ami megengedi a diszkriminációt a transznemű emberek esetében a közvécékben.

Kormányzói választások lesznek az alábbi államokban: Alabama, Alaszka, Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Kalifornia, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New York, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas,  Új-Mexikó, Vermont, Wisconsin, Wyoming, valamint az USA-hoz tartozó területeken, Guamon, az Amerikai Virgin-szigeteken és az Északi-Mariana-szigeteken.

A Citylab cikke egyébként arra panaszkodik, hogy a polgármesteri választások nem túl népszerűek: Los Angelesben legutóbb a választók ötöde jelent meg az urnáknál, New York városában pedig kevesebb, mint 14 százalék, és máshol is hasonlóak a trendek. Külön rossz trend minden jóérzésű szociológusnak, hogy az átlagválasztó a polgármesteri választásokon egy idősebb, tehetősebb negyedben élő választó. Nem kell részletezni, a megválasztott polgármesterek kiknek fognak majd kedvezni.

A legfontosabb polgármester-választásokat New Orleansben, Newarkban, Oaklandben, San Joseban és Washingtonban, a fővárosban tartják.

Népszavazások – Az 51. államtól a füvön át a kotonig

A legvégére hagytuk a legkevésbé fontosabb, de legérdekesebb ügyeket, amikről népszavazás dönthet majd. Itt találja a november 8-i népszavazások teljes listáját, pár érdekesebbet kiemelünk.

A legelső ilyen ügy mondjuk nem mellékes: Washington, a főváros, azaz District of Columbia arról szavazhat, hogy az USA 51. államává váljon-e, vagy maradjon district, azaz kerület. A 672 ezer washingtoni ugyanis adózik, de nincs képviseletük a Kongresszusban, amit sokan elfogadhatatlannak tartanak. A változáshoz persze alkotmánymódosítás is kellene, de a lakosok 67 százaléka támogatja a felmérések szerint.

Ez már a sokadik olyan amerikai elnökválasztás lesz, amivel párhuzamosan népszavazáson dönthetnek egyes államok a marihuána (közismertebb nevén: a fű) legalizálásáról. A Cannabist dinoszaurusz méretű cikkben foglalta össze a helyzetet államonként: több helyen csak az orvosi célú felhasználásról dönthetnek a szavazók, de egyes államokban a saját felhasználásról (közismertebb nevén: a beszívásról) is voksolhatnak.

A demokraták jelöltjét, Bernie Sanderst támogatók vonultak a philadelphiai városháza elé felfújható dzsointal, 2016. július 25-én. Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Nicolas Kamm
A demokraták jelöltjét, Bernie Sanderst támogatók vonultak a philadelphiai városháza elé felfújható dzsointal, 2016. július 25-én.
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Nicolas Kamm

Több államban szavazhatnak a fegyverviselés korlátozásáról, amire az egymást érő lövöldözések miatt lenne szükség. Egészségügyi kérdésekben is megkérdezik a népet, de a minimálbérről vagy a műanyag szatyrok betiltásáról is lehet szavazni. Ez utóbbi Kaliforniában lesz, ahol amúgy a füvet is legalizálhatják,

de beleszólhatnak abba is az emberek, hogy a kaliforniai pornóiparban tegyék-e kötelezővé a kotonhasználatot.

Georgiában a pedofil szexbűnözők kiegészítő büntetéseiről és a tűzijátékok megadóztatásáról, Missouriban a cigi megadóztatásáról, Montanában az állatcsapdákról, Oklahomában a halálbüntetésről is szavazhatnak, és folytathatnánk a sort egészen a holnapi eredményhirdetésig. Apropó eredményhirdetés, a fontosabb szavazásokról természetesen írunk majd holnap délelőtt.

***

ÉLŐ ADÁSUNKAT MÁR ELINDÍTOTTUK, NÉZZE ITT, MI TÖRTÉNIK AMERIKÁBAN PERCRŐL PERCRE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik