Nagyvilág

Hillary Clinton már be is húzta az első győzelmét

A demokraták elnökjelöltje első választási győzelmét aratta kedden Dixville Notchban.

Az északkeleti New Hampshire állam három városában pontban nulla órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, és az első település, ahol eredmény születet, Dixville Notch volt.

Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük négyen Hillary Clintonra szavaztak.

Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson a Libertárius Párt elnökjelöltje, és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki odaírta a nevét.

Szinte biztos

A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A felmérést a Reuteres brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közösen készítette, és hétfőn, a késő esti órákban hozta nyilvánosságra, pár órával a szavazás kezdete előtt.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint Hillary Clinton 45:42 arányban vezet a közvetlen voksokat (tehát a polgárok közvetlen szavazatait) illetőn, és az elnökséghez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektor támogatására számíthat.

Ezzel szemben Donald Trump várhatóan csupán 235 elektor bizalmát nyeri el. A republikánus elnökjelölt esélye – a felmérés szerint – attól függ, hogy hogyan teljesít majd Floridában, Pennsylvaniában és Michiganben. Ha e három állam közül kettőben veszít, akkor senki nem veheti el az elnökséget a demokrata párti Hillary Clintontól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik