David Laing és kollégái az Új-Dél-Walesi Egyetemen több mint négyszáz 8 és 12 év közötti gyermek ízlelőbimbóit vizsgálták meg.
A gyermekeket arra kérték, hogy ízesített italokat fogyasszanak, melyeket cukorral, sóval, citromsavval és a tonik ízét is adó keserű kinin-hidrokloriddal “fűszereztek”.
Egy-egy korty után a gyerekeknek fotókat mutattak, melyekből ki kellett választaniuk két kép közül, mely a valódi ízt és egy téves ízt “jelenítette meg”. Az íz nem érzékelése esetén egy pohár víz volt a jel. Minden egyes kóstolás után öblítették a szájukat.
Meglepő módon a vizsgált alanyok 9,5 százaléka, 432 gyerek közül 41 tévesen érzékelte az ízeket. A rossz ízérzékelésű gyermekek kétharmada nem tudta azonosítani, mi az édes.
Az ízérzékelés zavaraiért különböző betegségek tehetők felelőssé, például a Bell-féle bénulás, veseelégtelenség vagy cukorbetegség. A gyerekek esetében nem ezek a problémák okolhatók az ízlelési zavar kialakulásáért, hanem a krónikus középfülgyulladás.
Krónikus középfülgyulladásnál nehéz elkülöníteni az édes és sós ízeket. Szöuli kutatók úgy találták, a nyelv elülső kétharmadának ízérzékelő idegét, a dobhúrt – chorda tympanit – baktériumok és vírusok fertőzik meg, ez akadályozza a helyes íz felismerését.
A dél-ausztráliai orvosok feltételezik, összefüggés áll fenn a gyermekkori elhízás és az ízérzékelés zavara között.
AJÁNLOTT LINKEK:
Bővebben a rossz ízérzékelésről (New Scientist)
A kutatásról szóló tanulmány kivonata (Acta Paediatrica)
A középfülgyulladások kialakulása és kezelése (Vitalitas.hu)