Nagyvilág

Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen tüntettek

A tiltakozók azt szeretnék, ha az EU nagyobb nyomást gyakorolna Putyinra.

Ukrajna több városa mellett Moszkvában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Görögországban, az Egyesült Államokban, Hongkongban és még számos helyen tüntettek pénteken Oroszország ukrajnai katonai jelenléte ellen – tudósít az Euronews.

Brüsszelben is volt tiltakozó megmozdulás, amelyen mások mellett Mark Demesmaeker belga képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportjának tagja is részt vett. Az ukrán népviseletbe öltözött politikus a hírcsatornának azt mondta, ha az orosz beavatkozásra nem reagálnak szankciókkal, más ország is az agresszió áldozatául eshet. Szíriát, az aleppói bombázást is említette, és figyelmeztetett: vannak nemzetközi szabályok és egyezmények, amelyek az együttélést szabályozzák.

Putyin megszegte a budapesti memorandumot, a helsinki záróokmányt, és ha a nemzetközi közösség nem áll ki határozottan az elvei mellett, az kihat egész Európára és a világra – mondta Demesmaeker.

A tiltakozók követelései között szerepelt, hogy szállítsanak el minden orosz fegyvert és katonai felszerelést Ukrajna területéről, és engedjék szabadon azokat az ukránokat, akiket illegálisan tartanak fogva politikailag motivált ügyekben. A brüsszeli tiltakozás egyik szervezője, Anna Yavorska azt mondta, szeretnék, ha az európai sajtó ismét foglalkozna Ukrajnával és beszámolna az orosz-ukrán háború történéseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik