Belföld

Emelkedett a hozamszint az államkötvény aukciókon

Az ötéves államkötvény átlaghozama 42 bázisponttal, a tízévesé 37 bázisponttal csökkent a csütörtöki aukción az október másodiki értékesítéshez képest.

Némi csalódást okozott a piacon, hogy az ötéves papírra alacsony volt a kereslet, s emiatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 10 milliárddal csökkentette az értékesítésre kínált mennyiséget. A tízéves állampapírra is a reméltnél alacsonyabb kereslet nyilvánult meg, ám elegendő volt arra, hogy az ÁKK 10 milliárddal felemelje az értékesítési keretösszeget.


Ezzel az átcsoportosítással az összesen 70 milliárdra tervezett értékesítési keret nem változott, csak a hosszabb lejárat javára rendeződött át. A 2009/C ötéves futamidejű államkötvényből a kincstár eredetileg 40 milliárdnyit kínált fel értékesítésre, ám mivel mindössze 46,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett az elsődleges értékpapír forgalmazóktól, az értékesítési keretet 30 milliárdra szállította le.


A kötvény mostani második aukciója során kibocsátott 36 milliárd forinttal együtt a kibocsátott 2009/C államkötvény mennyiség 98,8 milliárdra nőtt. Az aukción 7,71 százalékos átlaghozam (EHM) alakult ki az október 2-án tartott legutóbbi aukción 7,29 százalékos EHM átlaghozaméhoz képest.


Az ÁKK-ISMA szerinti átlaghozam 7,72 százalék volt szemben a korábbi 7,29 százalékkal. A minimális és a maximális hozamszint 7,64-7,77 százalék között húzódott. A másodpiacon szerdán az ötéves államkötvény referenciahozama 7,79 százalék volt.


A 2014/C tízéves futamidejű államkötvényből a kincstár eredetileg 30 milliárdnyit kínált fel értékesítésre. Az elsődleges értékpapír fogalmazók összesen 65,8 milliárd forintnyi vételi ajánlata azonban lehetővé tette, hogy az ÁKK 40 milliárdra emelje fel az értékesítési keretösszeget.


A kötvény mostani hatodik aukciója során kibocsátott 48 milliárd forinttal együtt a kibocsátott 2014/C államkötvény mennyiség 220 milliárdra nőtt. Az aukción 7,27 százalékos átlaghozam (EHM, illetve ISMA) alakult ki az október 2-án tartott legutóbbi aukció 6,90 százalékos (EHM, illetve ISMA) átlaghozamához képest.


A minimális és a maximális hozam az aukción 7,23-7,28 százalék között húzódott. A másodpiaci referenciahozam a tízéves államkötvény esetében 7,11 százalék volt kedden.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik