Gazdaság

Csák Máté lassan a tíz ujját megnyalja, annyi földje van Mészáros Lőrincnek

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)
Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)
Új földesurai vannak Magyarországnak. Meg egy sikeres gázszerelője.

Az akkori pénzviszonyok meggondolása, amik a mostaniaknál semmivel sem voltak jobbak, odavezette a hadastyánt, hogy legjobb lesz a pénzt valami elpusztulhatlan birtokba fektetni. Magyarország akkor új Amerika volt, ahol Ritter von Ehrenfels nyomán talán ingyen is lehetett földhöz jutni, de kész fizetésért bizonyosan igen szép jószágokat lehete megszerezni.

(Jókai Mór: Az új földesúr)

A kormány eredetileg 380 ezer hektár földet tervezett privatizálni, amiből 330 ezer háromhektárosnál kisebb parcellákból állt volna össze. Az ősszel kezdődött első ütemben 197 ezer hektár került kalapács alá és a hétfői Magyar Nemzet becslése szerint 120 ezer gazdára is talált.

A második ütemben 50, a harmadikban 60 ezer hektárt árvereznek még, de van, ahol júliusban lesz még egy menet, az eddig nem értékesített földeket próbálják újra eladni.

Siker

Fejér megyében azonban nem volt nagy gond az értékesítéssel, az országos átlagnál sikeresebbek voltak a licitálások, hála Mészáros Lőrincnek.

A lap úgy számol, hogy Mészároshoz és családjához összesen 28 birtoktest jutott, 1425 hektárt szerezhettek meg, ez a megyében eladott földterület 8,3 százaléka.

Továbbá a polgármester-gázszerelő és felesége tavaly megvette a Talentis Group Zrt.-t, ezzel további 3960 hektárhoz jutottak. Ebből 667 hektár már korábban is az övék volt, 3300-at pedig 35 éven át művelhetnek.

Mészáros Lőrinc és felesége közel 6500 hektárt művelhet a megyében.

Újak

A lap ír arról is, hogy a földárverések miatt olyan milliárdosokról lehet hallani, akikről korábban nem, március végéig a legdrágábban egy mátételkei 292 hektáros terület kelt el, egymilliárd forintnál is többet fizetett érte Kenyeres Edina.

A második legdrágább terület Ebesen kelt el, 189 hektár, 963 millió, a vevő a debreceni Frommer Dóra, a harmadik legdrágább föld pedig Decsen kelt el, 223 hektáros, 616,8 millióért vette Gscheidt Mátyás.

(Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik