Forma-1

Komoly érvágás Räikkönenéknek

kimi raikkönen (kimi raikkönen, )
kimi raikkönen (kimi raikkönen, )

A Lotus F1 technikai igazgatója, James Allison úgy döntött, hogy elhagyja a csapatot. Egyelőre nem tudni, hol folytatja.

Éppen kezdett egyenesbe jönni a Lotus, már bátran tervezgette a csapat, hogy hátbacsapja a Red Bullt, így tulajdonképpen a legrosszabbkor jött a hír: az egyik legfontosabb kulcsember, a technikai igazgató James Allison tényleg elhagyja az istállót. Az elismert szakembernek számító Allison évek óta rengeteg ajánlatot kapott, de eddig mindet visszautasította, most viszont olyan csomagot tehettek elé, amelyre nem tudott nemet mondani.

A szezon eleje óta pusmogtak arról, hogy Allison átigazolásra készül, árulkodó jel volt, hogy az idénynyitón aratott győzelmet sem ünnepelte a dobogón. Egyelőre nem tudni, hol folytatja, mert új szerződése tartalmaz egy olyan pontot, hogy új csapatának hivatalos bejelentéséig erről nem beszélhet.


Fotó: AFP

Mivel Allison komoly visszalépésre biztosan nem hajlandó, a Red Bullnál pedig Adrian Newey távozására nincs esély, csak a Ferrari, a McLaren és a Mercedes jöhet szóba új csapatként. A veterán szakíró Joe Saward szerint a Mercedes, az autosportos Jonathan Noble szerint inkább a Ferrari lehet a befutó, de hamarosan úgyis kiderül.

Allison helyére egy 43 éves angol mérnök, Nick Chester lép, aki 2000 óta a csapattal dolgozik, és azóta a helyettes technikai igazgatói posztig lépegetett előre. Még nem lehet megjósolni, hogy Allison távozásának mekkora hatása lesz a csapat szereplésére, a tulajdonos Gerard Lopez mindenesetre korábban úgy fogalmazott, csak sokkoló események akadályozhatják meg, hogy a Lotus az idén az első háromban végezzen. Allison távozása kétségkívül ilyen fejlemény.

A Lotus közleménye kora délután megerősítette, hogy Chester lesz Allison utódja, Eric Boullier csapatfőnök szerint nem lesz gond az átállással.

“Nicket mindenki jól ismeri Enstone-ban, több mint egy évtizede itt dolgozik” – így Boullier. “Az idei és a jövő évi autón is dolgozott, biztosítva a zökkenőmentes feladatátvételt, amely egy ideje már zajlik. Több mint alkalmas arra, hogy megbirkózzon a rá váró feladatokkal.”

“A csapat és én is köszönöm James Allisonnak az eddigi áldozatos munkát, amellyel technikai igazgatóként 2010 óta segített minket. A legjobbakat kívánjuk neki a jövőre!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik