Közélet

Videó: tolószékest lökött a földre a rendőr

A rendőrhadnagy azért borította fel a mozgássérült fiatalembert, mert ráment a lábára. Ezután megbilincselték és hatóság elleni erőszak vádjával letartóztatták.

Az eset még tavaly októberben történt az amerikai Indiana államban található Lafayette városban, de a helyi rendőrség csak most számolt be az esetről, nyilvánosságra hozva az arról készült felvételt. Valamint bejelentették, hogy bár a rendőrtisztek és a polgármester is azon a véleményen volt, hogy a tolószékes férfit felborító rendőrtisztet el kellett volna bocsájtani a rendőrség kötelékéből, egy civilekből álló öttagú felügyelőbizottság másként döntött – jelentette a helyi sajtó.

 

A 25 éves Nicholas Kincade 2013. október elsején ellenőrizték a rendőrök egy iskola közelében, miután olyan bejelentést kaptak, hogy lőfegyver lehet nála. A motoros tolószékben ülő férfinél azonban csak egy kis zsebkés volt, amit állítása szerint önvédelmi okokból tartott magánál. A rendőrök ekkor közölték vele, hogy a közeli iskola nem szeretné, ha az intézmény közelébe menne, és birtokháborítás miatt letartóztathatják, ha nem hagyja el a helyet.

Kincade engedelmeskedett a felszólításnak, és éppen távozni akart, amikor rágurult Tom Davidson hadnagy lábára, aki ekkor két kézzel fellökte. A mozgássérült férfi kiesett a székéből, és fejét beverve a földön terült el, hiába próbálta két másik rendőr elkapni. Majd megbilincselték a földön fekvő férfit, letartóztatták és rendőr ellen elkövetett testi sértés vádjával eljárást indítottak ellene, amit öt hónappal később elvetettek.

A város rendőrfőkapitánya szerint Davidson szükségtelenül alkalmazott erőszakot, ami azért volt különösen szörnyű, mert ő volt a rangidős tiszt a helyszínen, és vele együtt az összes tiszt azon a véleményen van, hogy ezért el kellett volna távolítania a rendőrség kötelékéből. Azonban az öt civilből álló felügyelőbizottság 3-2 arányban úgy döntött, hogy csak egyhónapos felfüggesztés, és lefokozás jár neki, és megtarthatja állását. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik