Forma-1

Alonso nyert Silverstone-ban

A Ferrari spanyol pilótája, Fernando Alonso nyerte meg a Forma-1 Brit Nagydíját. Sebastian vettel lett a második, Mark Webber pedig a harmadik.

A verseny előtt eleredt az eső, ám csak a pálya egyes szakaszai voltak vizesek, így igen érdekes futam elé néztünk. Sebastian Vettel remek ütemben kapta el a rajtot, így kapásból megelőzte Mark Webbert, akit Fernando Alonso is egyből elkezdett támadni. Hátul Michael Schumacher startolt jól, ám a veterán németet kicsit később kissé szigorúan stop and go büntetéssel sújtottak, így visszacsúszott a mezőny végére – a német nekicsúszott Kamui Kobajasinak.

A japán versenyző nem sokkal később rendesen borzolta a kedélyeket, rosszkor engedték ki a bokszkiállásakor, így majdnem nekiment Pastor Maldonadónak. Ő is stop and go büntetést kapott.

Lewis Hamilton is elképesztőt ment a futam elején, a tízedik helyről verekedte fel magát a harmadikra, Alonsóval vívott csatájuk pedig élményszámba ment. A 28. körben aztán a spanyol az élre állt, a Red Bull rontotta el Vettel kerékcseréjét, így az ibériai a bokszutcában előzte be riválisát.

A címvédő ezt követően sok időt vesztett Hamilton mögött, aki nem hagyta leelőzni magát, így csapata jóval előbb hívta ki kerékcserére, mint ahogy eredetileg tervezték. Jenson Button is jókor ment ki a bokszba, más kérdés, hogy szerelői nagyon elrontották a versenyét: történt, hogy a nyalókás ember kiengedte a britet, közben a jobb első kereket nem rögzítették, Buttonnak ki kellett állnia.

Fernando Alonso végül nagyon magabiztosan nyerte meg a futamot és szerezte meg a Ferrari első idei győzelmét. Mögötte a két Red Bull csatázott a második helyért, Vettelt intette le előbb a kockászászló (tegyük azért hozzá, hogy az ausztrálra rászoltak, tartsa csapattársa mögött a távolságot). Felipe Massa és Lewis Hamilton párharcát izgulhattuk még végig az utolsó kanyarban, a brit meglökdöste a brazilt, majd a negyedik lett.

Michael Schumacher annak ellenére, hogy a verseny elején a büntetés miatt a mezőny végére csúszott behozta a Marcedest a kilencedik helyre.

Forma-1, Brit Nagydíj
1. Alonso Ferrari 1h28:41.194
2. Vettel Red Bull-Renault + 16.511
3. Webber Red Bull-Renault + 16.947
4. Hamilton McLaren-Mercedes + 28.986
5. Massa Ferrari + 29.010
6. Rosberg Mercedes + 1:00.665
7. Perez Sauber-Ferrari + 1:05.590
8. Heidfeld Renault + 1:15.542
9. Schumacher Mercedes + 1:17.912
10. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:19.108
11. Sutil Force India-Mercedes + 1:19.712
12. Petrov Renault + 1:20.600
13. Barrichello Williams-Cosworth + 1 kör 
14. Maldonado Williams-Cosworth + 1 kör 
15. Di Resta Force India-Mercedes + 1 kör 
16. Glock Virgin-Cosworth + 2 kör
17. D’Ambrosio Virgin-Cosworth + 2 kör 
18. Liuzzi HRT-Cosworth + 2 kör
19. Ricciardo HRT-Cosworth + 3 kör

Ajánlott videó

Olvasói sztorik