Pénzügy

CSOK – a házasságban élők gyermekei milliókkal többet érnek

A megkülönböztetés legfontosabb következményeként akár 7,4 millió forinttal kevesebb támogatást kaphatnak azok a párok, akik nincsenek összeházasodva.

Az újraszabott Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kapcsán új fogalommal ismerkedtünk meg: a mozaikcsaláddal. Egy mozaikcsaládban korábbi kapcsolatból származó gyermek(ek)et is nevelnek, akik után ugyan igényelhető CSOK, de az élettársak rosszabbul járnak – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.hu. Ahogy korábban mi is írtuk, a megkülönböztetés legfontosabb következményeként akár 7,4 millió forinttal kevesebb támogatást kaphatnak azok a párok, akik nincsenek összeházasodva.

A CSOK összegét számos dolog befolyásolta korábban, amely az idei szabályozással egészen letisztult. Nem függ már a megkapható támogatás összege például az ingatlan alapterületétől, függ azonban attól, hogy házas-, vagy élettársak igénylik.

Az 5 legfontosabb dolog, amely befolyásolja, hogy milliókkal vagy százezrekkel segít-e az állam:

  1. Mozaikcsaládok esetén házas-, vagy élettársi kapcsolat
  2. A tb-jogviszony hossza
  3. A lakáscél
  4. A gyermekek száma
  5. Korábban kapott támogatás összege

Milyen egy mozaikcsalád?

Számos olyan család létezik, amelyben az egyik, vagy mindkét fél korábbi kapcsolatából származó egy, vagy több gyermekét nevelik immáron közösen. Az ő esetükben a korábbi szabályozás is lehetővé tette, hogy CSOK-ot kapjanak, hiszen a közös háztartásban nevelt gyermekekre ugyanúgy járt a támogatás függetlenül attól, hogy mely kapcsolatból születtek.

A legújabb CSOK-rendelet viszont amellett, hogy nevesíti is a mozaikcsaládokat, eltérő számítást ír elő abban az esetben, ha mindkét félnek van korábbi kapcsolatból származó gyermeke. Ez esetben amennyiben a pár nem házastársi kötelékben neveli őket, kevesebb lakáscélú támogatást kaphatnak.

mozaikcsalád csok

Amennyiben a párnak közös gyermeke is van, és csak az egyik félnek van korábbi kapcsolatból származó gyermeke, abban az esetben nem különböztetik meg őket a fentiek szerint, azaz a gyermekek száma élettársak és házastársak esetén is összeadódik, és ugyanannyi támogatást kapnak (a fenti táblázatban a házaspárokra vonatkozó támogatási összeget).

Ha viszont mindkét félnek van korábbi kapcsolatból származó gyermeke, akkor az élettársaknak külön-külön kell kiszámítaniuk a saját gyermekeik után járó támogatás összegét és ilyen esetben a kettő közül a magasabb CSOK-ot vehetik fel. Ha ugyanebben a felállásban közös gyermek is van, a közös gyermeket csak az egyik fél számíthatja be magához.

Ha kíváncsi rá, mi a helyzet most a tb-biztosítással (kinek mennyit kell tudni igazolni), mekkora összeg jár használt és új lakásra, és mire számítson, ha már korábban is kapott támogatást, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik