Belföld

Szarajevóba szökhettek Djindjic merénylői

Szerbiában már 56 személyt letartóztattak, közülük a "zimonyi-klán" 3 tagja védett tanúi státust kért. A holnapi temetésre útlezárásokkal készül a belgrádi rendőrség.

A szerbiai kormány közleménye szerint a letartóztatottak közül nyolcan annak a “zimonyi klánnak” a tagjai, amelyet a gyilkosság megszervezésével vádolnak. A csoport vezetői, Milorad Lukovic-Legija, Dusan Spasojevic (ismertebb nevén Siptar) és Mile Lukovic Kum szökésben vannak és körözik őket.


Három klán-tag védett tanúi státust kért


A közleményből kiderül, hogy a zimonyi klán letartóztatott nyolc tagja közül hárman a védett tanú státusát kérték és pillanatnyilag folyamatban van a különleges ügyész előtti kihallgatásuk. A Szerbiában bevezetett rendkívüli állapot különleges intézkedései alapján a rendőrség akár 30 napig s fogva tarthatja hivatalos helyiségeiben a gyilkosság gyanúsítottjait. Ehhez nincs szükség bírósági végzésre, s a családtagokat is csak utólag köteles értesíteni a belügyminiszter.


Bosznia-Hercegovinában is kutatnak a merénylők után


Lehetséges, hogy a szerb miniszterelnök gyilkosa Bosznia és Hercegovinába szökött – jelentette ki a Beta hírügynökségnek Robert Cvrtak, a Bosznia-Hercegovina-i belügyminisztérium tájékoztatási szolgálatának a főnöke. Mint mondta, olyan értesüléseket kaptak, miszerint megvan ennek a lehetősége. A boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériumával, az Interpollal és a Föderáció kantonjainak rendőrségeivel Együttműködve próbálnak megtenni minden intézkedést az ellenőrzés fokozására, egyelőre azonban nincsenek pontos információk, hogy ez a személy, vagy személyek Bosznia-Hercegovinában, azon belül Szarajevóben tartózkodnak-e – mondta Cvrtak.


Péntek este lezárják a szombati gyászmenet útvonalát 


A meggyilkolt Zoran Djindjicet szombaton a Szent Száva székesegyházban ravatalozzák fel. A polgárok és a külföldi küldöttségek 9.30 és 12 óra között róhatják le kegyeletüket – közölte a szerb kormány. 12 órakor Pál pátriárka mutat be gyászmisét Amfilohije montenegrói-tengermelléki mitropolita, Atanasije püspök, Irinej bácskai püspök, több más főpap, pap és diakónus közreműködésével. A gyászmenet 13 órakor indul a Szent Száva székesegyháztól, és a Szent Száva utcán, a Belgrádi utcán, a Sándor király sugárúton és a Roosewelt utcán halad az Újtemetőig, a Jeles Személyek Soráig – áll a kormányközleményben. A Belgrád központjában levő utcákat, amelyeken holnap a gyászmenet végighalad, ma este 21 órától holnap késő délutánig lezárják a forgalom elől.


Több órás várakozás Szerbia határain


A szerbiai vámigazgatóság pénteken közölte, hogy a határátkelőhelyeken, az utasok alapos ellenőrzése következtében 20 perctől négy óráig terjedő ideig kell várakozniuk a kiutazóknak. A Djerdap határátjárónál a kiutazásnál mintegy három órát kell várakozni, és hasonló a helyzet a Bosznia és Hercegovina-i határon levő Stari most-Mali Zvornik átjárónál is. Horgosnál a bejövetelnél 20 perctől négy óráig terjed a várakozási idő, a kiutazásnál pedig 20 perc és két óra közötti.



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik