Nagyvilág

Végre a palesztinok is használhatnak 3G-t most, hogy már elavult

De nem felhőtlenül boldogok tőle, pedig évek óta követelték.

A palesztinok elnyomásának jelképe lett a gyors mobilinternet, vagyis annak hiánya – derül ki az al-Dzsazíra tudósításából. Még 2013-ban, amikor Barack Obama a ciszjordániai Rámalláhba látogatott, meglepő transzparensek fogadták: „Elnök úr, ne hozzon okostelefont Rámalláhba. Nincs 3G Palesztinában” – írták.

Két évvel az eset után Izrael végre lehetővé tette a mobilszolgáltatóknak, hogy Ciszjordániában elindítsák a gyors mobilinternet-szolgáltatást. Az újítást nagy dérrel-dúrral vezették be, noha a Gázai-övezetben továbbra is marad a csigalassú elérés.

Egy palesztin informatikai szakember az al-Dzsazírának azt mondta: nem annyira Izrael nagylelkűségének köszönhető, hogy elindulhat a 3G szolgáltatás, hanem annak, hogy ők már átálltak 4G-re, így felszabadultak a frekvenciák. Hozzátette: nem biztos abban, hogy a szolgáltatók különösebben törni fogják magukat, hogy beruházzanak a 3G technológiába, amikor a környező országokban már az 5G bevezetésére készülnek.

A vezető palesztin mobilszolgáltató, a Jawwal vezérigazgatója üdvözölte a lehetőséget, de hozzátette, hogy ez még nem fogja a palesztinokat eltántorítani attól, hogy a naprakész technológia bevezetését követeljék. Mamoun Mattar informatikai szakértő pedig elmondta: azért harcolnak évek óta a 3G bevezetéséért, hogy felpörgessék a helyi IT-ipart, mert az üzletágban tíz százaléknyi beruházás-bővülés hét százalékos növekedést eredményez a palesztin gazdaság számára.

Mahir Alawneh, aki annak idején kitalálta, hogy transzparensekkel várják Obamát, azt mondta: ez egy egyoldalú döntés, ami azt bizonyítja, hogy ki vannak szolgáltatva Izraelnek és nincsenek egyenlő jogaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik