Sport

Hanga az NBA előszobájában

A legjobbnak tartott magyar kosaras leszerződött a spanyol Assignia Manresa csapatához.

Úgy mondják, a spanyol bajnokság – férfi kosárlabdában – az NBA előszobája. Ha ez így van, akkor Hanga Ádámot, az Albacomp 22 éves, magyar válogatott hátvédjét már csak egyetlen lépés választja el a sportág mennyországától, miután aláírt az Assignia Manresa csapatához. A katalán klub a 15. helyen végzett a legutóbbi bajnokságban, a 18 csapatos ACB Ligában. Legismertebb játékosa a Toronto Raptorst is megjárt szlovén óriás, a 210 centis Uros Slokar.

A szerződés 2+2 évre szól, jelentős – de nem nyilvános – kivásárlási záradékkal. Hanga ügynöke, Lóránt András segítségével ütötte nyélbe a kontraktust. Lóránt a spanyol második ligás Burgos csapatát erősítő, ugyancsak magyar válogatott center, Lóránt Péter bátyja.

Hangára azonban a nyár nagy feladatai – például az Európa-bajnoki pótselejtezők – előtt még egy fellépés vár. „A napokban kiutazom az olaszországi Trevisóba, ahol június 10-én kezdődik az a háromnapos tábor, amelyet nagyon figyelnek az NBA-csapatok scoutjai, azaz kémei. Természetesen én már mindenképpen a Manresa kosarasa vagyok, de nem árt, ha számon tartanak odaát is. Hiszen – bár a kis lépések taktikáját követem – nem tekintem feltétlenül végállomásnak a Manresát. Mint mindenki ebben a sportágban, én is az NBA-ről álmodom, menedzseremmel, Lóránt Andrással együtt.”

A minap befejeződött magyar bajnoki döntőt 3:2-re elbukta az Albacomp, ami még mindig sajgó seb a fiatal kosaras szívében, akinek a napokban lejárt fehérvári szerződése. „Nem tudtam napirendre térni vereségünk felett, talán soha nem is tudok, főleg, hogy a negyedik, fehérvári meccs utolsó másodpercében a kezemben volt a bajnoki labda. Sajnos, elhibáztam a ziccert, és az ötödik mérkőzésen, Szolnokon már felőröltek bennünket a pihentebb olajosok” – töpreng Hanga.

Akinek a nyár legfontosabb feladata – no persze a trevisói mustrán kívül – a válogatott négy Eb-pótselejtezője, kétszer-kétszer Portugália és Finnország ellen. Az első összecsapás augusztus 9-én lesz, Portugáliában.
„A három csapat közül csak az utolsó esik ki, nem is tudom elképzelni, hogy azok mi legyünk. A Szolnok elleni bajnoki döntő színvonala bizonyította, hogy vannak jó kosarasok Magyarországon, s klubedzőnk, Dzunics Braniszláv a válogatottat is sikerre tudja vinni” – bizakodik az afrikai papa és magyar anya gyermeke.

Nem a pénz a döntő
Hanga – bármennyire is hihetetlen – egy fillérrel, azaz euróval sem fog többet keresni, mint Székesfehérváron. Legalábbis erről beszél az ügynök, Lóránt András. „Ádám nem az anyagiak miatt szerződik el, egy, a magyarországinál fejlettebb kosárlabda-kultúrába. Az más kérdés, hogyha az első idénye jól sikerül, s bizonyos paramétereket teljesít, akkor a második szezonban jelentősen emelkedik a javadalmazása. És még az is benne van a pakliban, hogy a tengerentúlon is felfigyelnek rá” – jegyzi meg a menedzser.
A Manresa egyébként nem mamutklub, mintegy hárommillió euró a büdzséje, ami csak magyar léptékkel tűnik jelentősnek, Spanyolországban kisköltségvetésű egyletnek számít.
Ideális ugródeszka a legjobb magyar kosaras számára. „Ádám 17 éves kora óta a legígéretesebb magyar tehetségnek számít, s ha töretlen marad a fejlődése, akkor egy második körös kiválasztást sem tartok lehetetlennek az idei – a lockout miatt a szokásosnál picit gyengébbnek ígérkező -NBA-drafton. Nem izgulós, nyugodt kosaras, akkor sem jön zavarba, ha figyelik a játékát, képes stabilan hozni a legjobbját” – jellemzi védencét Lóránt András

Ajánlott videó

Olvasói sztorik