Nagyvilág

Külföldön vizsgálják az orosz gép hangrögzítőjén hallható „furcsa hangot”

Az egyiptomi légi közlekedési miniszter szerint akár egy búvár oxigénpalackja is okozhatta a katasztrófát.

Ismeretlen eredetű hang hallatszik azon a felvételen, melyet a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gép hangrögzítő berendezése készített. Külföldön vizsgálják meg a hanganyagot, hogy fény derüljön arra, mi történt valójában – írja az MTI az al-Ahrám egyiptomi napilap értesülése alapján.

Hoszám Kámel polgári légi közlekedésügyi miniszter azt mondta, a hang eredetének meghatározásához olyan műszerekre van szükség, melyek a legtöbb országnak nem állnak rendelkezésére. Hangsúlyozta, hogy az eredeti felvétel Egyiptomban marad és elmondta azt is, hogy a roncsokat a szerencsétlenség helyszínéről két napon belül átszállítják majd a kairói repülőtér egyik hangárjába, ahol a további vizsgálatokat végzik.

A miniszter közölte: az egyiptomi-orosz-francia-ír-német vizsgálóbizottság még mindig az információgyűjtésnél tart. Továbbra sem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem – sem a műszaki hibát, sem a szabotázsakciót, de az is lehet, hogy egy poggyász miatt történt a szerencsétlenség. Kamál szerint nem zárható ki, hogy egy búvár oxigénpalackja, vagy egy autóakkumulátor robbant fel – ezek a tárgyak megsérülhetnek a nyomáskülönbség miatt, ami detonációhoz is vezethet. Egyiptomi tisztségviselők már korábban azt mondták, hogy a nyomáskülönbség miatt egy kisebb detonáció is elég lehetett ahhoz, hogy a gép oldalfala felszakadjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik