Tudomány

15 titokzatos jel érkezett egy távoli galaxisból

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 10:55

Az intelligens idegen élet kutatására létrehozott program, a Breakthrough Listen 15 rövid, de erős rádióimpulzust érzékelt. A jelek egy távoli forrásból, a rejtélyes és ismétlődő FRB 121102-ből érkeztek.
Korábban a témában:

A gyors rádiókitörések rövid, érzékelhető impulzusok, melyek távoli, többnyire ismeretlen forrásokból származnak. Az FRB 121102 az egyetlen, melyről tudják, hogy rendszeresen küldi a jeleket – eddig 150, az objektumból érkező impulzust rögzítettek. Tavaly egy kutatócsapat arra jutott, hogy a titokzatos FRB 121102 egy 3 milliárd fényévre fekvő törpegalaxisban fekszik.

Az ismétlődő impulzusokat már számtalan okkal igyekeztek megmagyarázni, kezdve a rendkívül erős mágneses mezejű neutroncsillagtól egészen egy intelligens idegen civilizáció lézereiig.

A forrásból származó kitöréseket sosem érzékelték ilyen magas frekvencián

– mondta Andrew Siemion, a Berkeley-i SETI Kutatóközpont és a Breakthrough Listen munkatársa.

A gyors rádiókitörésekkel foglalkozó szakértők gyakran elemzik az FRB 121102-t. Siemion kollégáival augusztus 29-én hajnalban értesítette a nemzetközi csillagászközösséget az objektum magas frekvenciájú aktivitásáról. Vishal Gajjar, a Breakthrough Listen kutatója úgy véli, a felfedezés az FRB 121102 új aktív állapotának igazolása mellett azért is jelentős, mert a friss adatokkal pontosabban lehet majd mérni a jelek tulajdonságait.

Az FRB 121102-t 2012 novemberében fedezték fel, és 2015-ben lett az első gyors rádiókitörés, melyről kiderült, hogy ismétlődő.

Steve Croft, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem és a Breakthrough Listen szakértője kiemelte: amikor a közelmúltban érzékelt jelek elhagyták a forrás galaxisát, a Föld még csak 2 milliárd éves volt.

Ekkor a bolygón csupán egysejtű organizmusok léteztek.

Bár a Breakthrough Listen elsődleges feladata a közeli csillagok és galaxisok vizsgálata, a Berkeley-i kutatók az FRB 121102-t is hozzáadták a célpontokhoz. A forrást is tartalmazó területet helyi idő szerint augusztus 26-án figyelték meg a nyugat-virginiai Green Bank Teleszkóppal. A távcső 5 óra alatt 400 terabyte-nyi adatot rögzített 4-8 gigahertzes frekvencián, az adathalmaz elemzése után a szakértők 15 új jelet azonosítottak. Korábban még nem fedeztek fel ilyen magas frekvenciájú gyors rádiókitöréseket.

Hogy az FRB 121102-ből érkező impulzusok a fejlett földön kívüli élet nyomai, vagy sem, még kérdéses. A Breakthrough Listen program mindenesetre hozzájárul az Univerzum alaposabb megértéséhez.

(UC Berkeley)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.