Tudomány

Százéves gyümölcskenyeret találtak az Antarktiszon

Új-zélandi kutatók az antarktiszi Adare-fokon dolgozva számtalan leletet gyűjtöttek be. A tárgyak átvizsgálása során a konzerváló csoport tagjai egy remek állapotban fennmaradt, több mint százéves gyümölcskenyeret azonosítottak. A szakértők szerint az édesség az 1910-1912-es tragikus véget ért Terra Nova-expedícióhoz tartozott.

Az Új-Zélandi Antarktiszi Örökségi Alap (NZAHT) csapata jelenleg a jeges kontinens északkeleti részén fekvő szigeten, az Adare-fokon található kunyhók helyreállításán dolgozik, melyeket a 19. század végén emeltek a sarkkutatók.

A szakértők 2016 májusa óta dolgoznak a régióból származó leletek restaurálásán, eddig nagyjából 1500 tárgyat sikerült konzerválniuk. A legérdekesebb felfedezés egy megközelítőleg százéves gyümölcskenyér.

Lizzie Meek, a csapat tagja szerint meglepő volt felfedezni a tökéletesen fennmaradt süteményt a maréknyi azonosítatlan, jelentősen korrodálódott konzerv között. A szakértő hozzátette, a gyümölcskenyér magas energiatartalma miatt ideális élelem az Antarktiszon, még manapság is gyakori felszerelése a sarkkutatóknak.

Az édesség gyártóját, a Huntley & Palmers-t a sütemény doboza alapján azonosították. A vállalat igen ismert volt a Terra Nova indulásakor, dokumentumok bizonyítják, hogy az expedíció vezetője, Robert Falcon Scott is vitt magával a cég által gyártott édességekből.

Bár a gyümölcskenyér doboza már elrozsdásodott, maga a sütemény remek állapotban maradt fenn.

Meeks szerint azt leszámítva, hogy enyhe avas vaj szaga volt, mind illatára, mind látványra fogyaszthatónak tűnt. A szakértő úgy véli, hogy a lelet az extrém hidegnek köszönhetően konzerválódhatott.

A csapat a konzerv és a papírcsomagolás restaurálása után kémiailag stabilizálta a gyümölcskenyeret és a dobozt is. A leletek az egyik Adare-foki kunyhóból kerültek elő, melyet norvég kutatók építettek 1899-ben, de később Scott expedíciója is használt.

Scott csapatának célja a tudományos vizsgálatok mellett az volt, hogy elsőként érjék el a Déli-sarkot. Az expedíciót 34 nappal előzte meg Roald Amundsen, a felfedezőút pedig végül tragédiába fulladt: 1912 márciusára Scott és a csapat további négy tagja is meghalt.

Az NZAHT szakértői a tárgyak konzerválása után visszajuttatják azokat az Adare-fokra, ugyanis a térség az Antarktisz speciálisan védett területei közé tartozik.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik