Tudomány

Nagy problémát okozhatnak a szúnyogok, ha tovább melegszik a bolygó

24.hu
24.hu

2017. 05. 04. 15:12

A Stanford Egyetem kutatói új analízisükkel azt próbálták kideríteni, hogy milyen hőmérséklet a legmegfelelőbb a szúnyogok által terjesztett betegségek, például a dengue-láz, a Chikungunya és a Zika terjedésének. Ennek felmérése kiemelten fontos a klímaváltozás korszakában.
Korábban a témában:

Ahogy az átlaghőmérséklet emelkedik, világszerte egyre több helyen figyelhető meg a szúnyogszezon kitolódása. A jelenség felvet egy igen kényes kérdést: vajon milyen hatással lesz a felmelegedés a rovarok által generált járványokra?

PLoS Neglected Tropical Diseases folyóiratban megjelent új tanulmányban a Stanford Egyetem szakértői azt mutatják be, hogy a klímaváltozás miként befolyásolhatja a jövőben a szúnyogok viselkedését és a hozzájuk köthető kórokozók terjedését.

Erin Mordecai, a vizsgálat vezetője szerint a dengue-járványok száma az elmúlt évtizedek óta folyamatosan emelkedik. A szakértők régóta próbálják megérteni, hogy mi áll a probléma hátterében, ahogy azt is, mi a kapcsolat az éghajlat és a betegség továbbadása közt.

29 Celsius-foknál van a határ

A hőmérséklet számtalan olyan tényezőt befolyásol, melyek meghatározzák, hogy mennyi időre van szüksége egy vírusnak az emberi szervezet megfertőzésére, így például azt, hogy vérszívás közben mikor jut be a vírus a rovarba; hogy mikor adja tovább a kórokozót az élőlény; hogy menyi ideig él egy szúnyog; illetve, hogy milyen gyakran szív vért.

Mordecai szerint ezek a faktorok mind a hőmérséklettől függnek, igaz, bizonyos szint után a terjedés csökkenni kezd.

A csapat azt találta, hogy a betegség terjedésének kedvező szúnyog jellemzők akkor csúcsosodtak ki, amikor a hőmérséklet elérte a 29 Celsius-fokot, de alacsonyabbak voltak, amikor a hőmérséklet hűvösebb vagy melegebb volt

– állapította meg a szakértő.

Ez azt is jelenti, hogy a globális felmelegedéssel bizonyos területeken növekedhet a járványveszély, a kórokozók számára korábban optimális régiókban viszont éppenséggel csökkenhet a kockázat.

Mivel a dengue-láz, a Chikungunya és a Zika emberi transzmisszió-elemzésének eredményei összhangban voltak a kutatók által létrehozott modell jóslataival, a rendszer igen megbízhatónak tűnik.

A terjedés ideális hőmérsékletének megtalálása elengedhetetlen a jövő járványainak előrejelzéséhez.

Az új tanulmány elkészülte előtt már számtalan cikk született a témában, de egyik sem volt igazán pontos. A modellel remélhetőleg könnyebb lesz megállapítani, hogy a globális felmelegedéssel melyik régiók kerülhetnek veszélybe. Az efféle előrejelzések elsősorban azoknak az államoknak lesznek fontosak, melyeknek társadalmi és gazdasági helyzete kevésbé fejlett.

Mordecai elismerte, hogy a szúnyogok által terjesztett vírusok megértéséhez rengeteg munkára lesz még szükség. A kutatók ennek ellenére bízik benne, hogy modelljük sokat segíthet a betegségek elleni védekezésben.

(Stanford)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.