Tudomány

Lenyűgöző videón a tomboló Etna

24.hu
24.hu

2017. 03. 02. 17:09

Ismét működésbe lépett Európa legaktívabb vulkánja, a szicíliai Etna. A kitöréséről szóló legkorábbi feljegyzés Krisztus előtt 425-ből származik, a hegy azóta gyakorlatilag nyughatatlan. Az utolsó nagy kitörés 1928-ban teljesen elpusztította Mascali városát, de szerencsére elég időt hagyott a teljes lakosság kitelepítésére. Az Etna minden évben annyi lávát bocsájt ki magából, amivel meg lehetne tölteni egy 108 emeletes felhőkarcolót – írja a National Geographic.

A vulkánkitörések arra emlékeztetik az embert, hogy a Föld felszínének átalakulása egy soha véget nem érő folyamat. Az Etna mostani kitörése Február 27-én kezdődött. A hegyhez legközelebbi város, Catania teljes biztonságban van. Semmilyen kárról vagy sérülésről sem érkezett bejelentés a vulkánkitöréssel kapcsolatban.

A szicíliai vulkán 1669-ben vitte véghez a legnagyobb pusztítást, amikor négy hónapon át hömpölygött belőle a láva, a 17 kilométeres folyam pedig elpusztította Cataniát, és számos kornyező falut.

Az elmúlt hét évtizedben az Etna nagyjából nyugodt volt, és inkább a szépségét mutatta meg a félelmetes arca helyett. A jelenlegi kitörés viszonylag veszélytelen, de jövő magában hordozza egy sokkal pusztítóbb kitörés lehetőségét. A veszély fokozott, hiszen az elmúlt 150 évben a populáció megháromszorozódott a hegy környékén.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.