Tudomány

A macskák értenek a fizikához – állítják japán tudósok

Természetesen az elmélet nem állítja, hogy megtalálnák ők is a sötét fotont, de nem kérdéses: kifejezetten okosak.

A Kyotói Egyetem tudósai szerint még mindig nem teljesen tudjuk felmérni a kis szőrgombócok intelligenciáját. A kutatók egy elég fantáziadús következtetést vontak le abból, hogy a macskák feltehetőleg tudják, hogy amennyiben egy doboz csörög, abban van valami. A szakemberek azt feltételezik:

az állatok bizonyos mértékig megértik a fizikát.

Természetesen az elmélet nem állítja, hogy a macskák egy nagyenergiás atommagátmenetekben keletkező elektron-pozitron pároknál jelentkező váratlan és megmagyarázhatatlan méretű szögkorrelációból arra a következtetésre jutnának, hogy megtalálták a sötét fotont.

A kutatók inkább azt mondják, hogy az állatok az ok-okozati összefüggéseket értelmezik. Ez annyit jelent, hogy bizonyos zajok vagy mozgások okait sokszor korábbi jelenségeknél keresik. Garfieldék így láthatatlan hangokból is következtethetnek a forrás létezésére – ez pedig igen hasznos vadászat közben.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt is bizonyíthatják, hogy a macskák kezdetlegesen a gravitációt is felfogják. Mivel korábban az állatok fizikai tudását nem mérték, egyelőre ez az egyetlen alátámasztása az elméletnek.

A kutatásban a szakemberek 30 házi macskát figyeltek meg. Az állatoknak dobozokat mutattak, melyekben vagy volt egy tárgy, vagy nem. A kísérlet során a ládákat egyszer megfordították, így amelyikben volt valami, az zajt adott ki. A mozgatás után a dobozokat kinyitották, így a macskák megnézhették, hogy található-e bennük bármi is.

És itt jött a trükk. Bizonyos esetekben a tárolók nem tartalmaztak semmit, a tudósok mégis lejátszották a csörgés zaját. Más alkalmakkor a dobozban ugyan elhelyeztek egy tárgyat, de azt rögzítették, így nem adott ki hangot a megfordítás során.

A kutatók a ládák mozgatása előtt hagytak időt az állatoknak a helyzet felmérésére. Azt figyelték meg, hogy a macskák töprengve – vagy inkább unottan – szemlélték a dobozokat. A szakemberek úgy hiszik, hogy a kedvencek ekkor azon gondolkodtak, vajon van-e valami odabent?

Végül jött a macskák számára a sokk. Ha egy doboz zörgött, de később üresnek bizonyult, vagy éppen zajtalan volt, de akadt benne valami, az állatok hosszasan meredtek a ládára. A kutatók szerint ennek oka a zavartság, és az ok-okozat közti összefüggés keresése lehet.

Természetesen az sem kizárható, hogy a macskák egyszerűen lusták voltak elfordítani a fejüket. Az az elmélet sem elvetendő, hogy az állatokat az zavarta meg, hogy a tudósok ennyi energiát fordítottak egy ilyen kísérletre.

Hogy a cicák valóban megértik a fizikát, talán túl messzemenő követeztetés. Bár nyilvánvalóan sok más állathoz hasonlóan intelligensek, és képesek tárgyak létezésére következtetni, valószínűleg a közeljövőben még nem fognak gravitációs hullámokat mérni.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik