Tudomány

A macskák értenek a fizikához – állítják japán tudósok

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 14:53

Természetesen az elmélet nem állítja, hogy megtalálnák ők is a sötét fotont, de nem kérdéses: kifejezetten okosak.
Korábban a témában:

A Kyotói Egyetem tudósai szerint még mindig nem teljesen tudjuk felmérni a kis szőrgombócok intelligenciáját. A kutatók egy elég fantáziadús következtetést vontak le abból, hogy a macskák feltehetőleg tudják, hogy amennyiben egy doboz csörög, abban van valami. A szakemberek azt feltételezik:

az állatok bizonyos mértékig megértik a fizikát.

Természetesen az elmélet nem állítja, hogy a macskák egy nagyenergiás atommagátmenetekben keletkező elektron-pozitron pároknál jelentkező váratlan és megmagyarázhatatlan méretű szögkorrelációból arra a következtetésre jutnának, hogy megtalálták a sötét fotont.

A kutatók inkább azt mondják, hogy az állatok az ok-okozati összefüggéseket értelmezik. Ez annyit jelent, hogy bizonyos zajok vagy mozgások okait sokszor korábbi jelenségeknél keresik. Garfieldék így láthatatlan hangokból is következtethetnek a forrás létezésére – ez pedig igen hasznos vadászat közben.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt is bizonyíthatják, hogy a macskák kezdetlegesen a gravitációt is felfogják. Mivel korábban az állatok fizikai tudását nem mérték, egyelőre ez az egyetlen alátámasztása az elméletnek.

A kutatásban a szakemberek 30 házi macskát figyeltek meg. Az állatoknak dobozokat mutattak, melyekben vagy volt egy tárgy, vagy nem. A kísérlet során a ládákat egyszer megfordították, így amelyikben volt valami, az zajt adott ki. A mozgatás után a dobozokat kinyitották, így a macskák megnézhették, hogy található-e bennük bármi is.

És itt jött a trükk. Bizonyos esetekben a tárolók nem tartalmaztak semmit, a tudósok mégis lejátszották a csörgés zaját. Más alkalmakkor a dobozban ugyan elhelyeztek egy tárgyat, de azt rögzítették, így nem adott ki hangot a megfordítás során.

A kutatók a ládák mozgatása előtt hagytak időt az állatoknak a helyzet felmérésére. Azt figyelték meg, hogy a macskák töprengve – vagy inkább unottan – szemlélték a dobozokat. A szakemberek úgy hiszik, hogy a kedvencek ekkor azon gondolkodtak, vajon van-e valami odabent?

Végül jött a macskák számára a sokk. Ha egy doboz zörgött, de később üresnek bizonyult, vagy éppen zajtalan volt, de akadt benne valami, az állatok hosszasan meredtek a ládára. A kutatók szerint ennek oka a zavartság, és az ok-okozat közti összefüggés keresése lehet.

Természetesen az sem kizárható, hogy a macskák egyszerűen lusták voltak elfordítani a fejüket. Az az elmélet sem elvetendő, hogy az állatokat az zavarta meg, hogy a tudósok ennyi energiát fordítottak egy ilyen kísérletre.

Hogy a cicák valóban megértik a fizikát, talán túl messzemenő követeztetés. Bár nyilvánvalóan sok más állathoz hasonlóan intelligensek, és képesek tárgyak létezésére következtetni, valószínűleg a közeljövőben még nem fognak gravitációs hullámokat mérni.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.