Tudomány

A robotorvosok egy nap leválthatják a sebészeket?

Egy ismert rákspecialista szerint a modern technológia a fejlődő országok orvostanhallgatóinak képzését is egyszerűbbé teheti.

Shafi Ahmed rákspecialista, az orvosi virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) technológiák evangelistája szerint „nincs kétség afelől”, hogy a robotok egy nap leválthatják a sebészeket a műtőben.

Ahmed az első olyan sebész, aki élőben közvetítette egyik műtétjét a virtuális valóságban; a hetvenes éveiben lévő páciens vastagbél-daganatának eltávolítását milliók nézték végig.

Az orvos azt reméli, hogy a virtuális valóság segítségével forradalmasíthatjuk az orvosképzést. Mint a Wired Health konferencián tartott előadásában mondta, ez különösen a fejlődő világ egészségügyi problémáinak leküzdésében nyújthatna pótolhatatlan segítséget.

A Lancet Bizottság jelentése szerint több mint ötmilliárd olyan ember él a Földön, aki ha operációra szorulna, nem tudná biztonságos körülmények között megműttetni magát. Ahhoz, hogy megoldjuk ezt a problémát „2,2 millió sebészt kellene kiképeznünk” – hangsúlyozta Ahmed.

Az orvos úgy látja, hogy a virtuális valóság lehetővé teheti, hogy egyszerre akár több tízezer orvostanhallgatót is oktathassunk egy műtőben. Ehhez mindössze az kell, hogy gyors 3G-internetkapcsolattal és olcsó Google Cardboard VR-szemüvegekkel szereljük fel a leendő orvosokat.

Így akár arra is lehetőség nyílhat, hogy az elmaradott országok fiatal orvosai a világ legjobb kórházaiban leshessék el a sebészet mesterfogásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik