Venus
Tudomány

Felforralhatjuk az óceánokat

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 19:58

Az üvegházhatású gázok olyan mértékben felgyorsíthatják a bolygó melegedését, hogy „néhány millió vagy százmillió év múlva” elpárologhatnak az óceánok.
Korábban a témában:

2013-ban James Hansen, a NASA klímakutató központjának volt vezetője kiadott egy rövid whitepapert, amelyben arra figyelmeztetett, hogy ha az összes rendelkezésünkre álló fosszilis üzemanyagot eltüzeljük, könnyen előfordulhat, hogy „nemcsak jégmentessé, hanem embermentessé is” tesszük a Földet.

A tudós szerint a mértéktelen kőolajzabálás hatására valamikor a távoli jövőben előállhat a „Vénusz-szindróma”: a légkörbe került széndioxid miatt akkora globális felmelegedés jöhet, hogy elpárolognak az óceánok, és bolygónk a naphoz közelebb keringő testvérplanétájához hasonlóan vastag felhőtakaró mögött megbúvó, perzselő sivataggá válhat.

Hansen elismerte, hogy mindez nem mostanában fog bekövetkezni, beletelik „néhány millió évbe”, mire lejátszódik ez a folyamat. „A Földön csak azután alakulhatnak ki a vénuszihoz hasonló állapotok, miután valamennyi óceán elpárolog, és a vízben található hidrogén kiszökik az űrbe” – írta. Egyébként nem ő az egyetlen, aki szerint előfordulhat, hogy a környezetszennyezéssel felforraljuk a bolygónkat: Max Popp, a Princeton fizikusa is „lehetségesnek” tartja ezt a nem túl szívderítő forgatókönyvet.

A tudósok régóta tisztában vannak vele, hogy napunk idővel elég forró lesz ahhoz, hogy elpárologtassa a földi óceánokat, azt viszont eddig nem tudták, hogy az üvegházhatású gázok légkörbe eregetésével felgyorsíthatjuk-e ezt a folyamatot. „Ha úgy vesszük, igen, a nagyon magas széndioxid-telítettség olyan állapothoz vezethet, amelyben a víz elpárolog, majd elillan a bolygóról – mondta Popp a Motherboardnak nyilatkozva. – De ez a folyamat csak lassan több millió vagy százmillió év alatt mehet végbe. Igaz ugyan, hogy ez emberi mértékkel mérve nagyon hosszú idő, de földtörténeti szempontból viszonylag rövid.” Hiszen, tette hozzá a kutató, a Nap (és vele a Föld) várható élettartama 10-12 milliárd év.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.