Tudomány

Így védték a magyar határt ötszáz éve

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 01. 28. 17:00

A Kárpát-medencébe költözés után a Magyar Nagyfejedelemség egyik legfontosabb feladata a határvédelem volt. Nemcsak a magyarok indítottak hadjáratokat, jöttek a szomszédok is. A frankok 907-ben mindjárt a magyarok kiirtására érkeztek, de csak Pozsonyig jutottak.

Fokozatosan kiépült a gyepűrendszernek nevezett határsáv, ami a természetes akadályokat – hegyeket, mocsarakat, folyókat – is felhasználva földhányások, árkok, földvárak összessége volt.

Ezen túl húzódott a gyepűelvének nevezett, akár több száz kilométer széles, lakatlan sáv, amit a könnyű lovasíjász lövők és őrök felügyeltek.

Végvárak rendszere

Az első évszázadokban ez védte a keresztény Magyar Királyságot is, ám a tatárjárás azt a tanulságot hozta, hogy a gyepűrendszert meghaladta az idő, modernebb védelemre van szükség. IV. Béla már kővárakat kezdett építeni, Luxemburgi Zsigmond pedig a déli határ védelmében pedig szilárd vonalat épített ki.

A kétlépcsős végvárrendszerre a török megjelenése miatt volt szükség. Az első vonal Szörényvártól Orsován, Nándorfehérváron, Szabácson, Banja Lucán, Jajcán, Kninen, Klisszán és Szkardonán át húzódott az Adriai-tengerig. A második vonal a határtól beljebb Temesvártól indult, és Zenggnél érte el a tengert – írja Németh Csaba a Rubicon történelmi folyóiratban. A rendszer kiépítését már Mátyás király fejezte be 1470-ben.

Déli végvárrendszer (Wikipedia)

Nem bírta sokáig

A várak első vonala nem magyar területen volt, így az ellenség dúlása főleg a délszláv lakosságot érintette. A jelentősebb erősségek köré bánságokat szerveztek, de a várak ellátásába déli magyar vármegyék is bekapcsolódtak.

A végvárrendszer hatékonyan működött, de a Jagellók idején a királyi hatalom hanyatlásával egyre kevesebb gondot fordítottak rá. Nem volt pénz a karbantartásra, felújításra, és a kor határőreinek számító végvári vitézek fizetésére. A Dózsa György vezette parasztháború tovább rontott a helyzeten, 1518-tól a török sorra foglalta el a várakat.

A vége az lett, hogy 1524-re az első, majd 1526-ban a második végvárvonal is összeomlott. Buda elfoglalásával pedig nagy mértékben megváltozott a határ is, ettől kezdve a hódoltság peremén kellett új védelmi vonalat kiépíteni.

Ennek fő erősségei voltak Temesvár, Várad, Szatmár, Eger, Érsekújvár, Komárom, Győr, Veszprém, Kanizsa és Szigetvár.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.