Tudomány

Káprázatos fotók a Naprendszerről

24.hu
24.hu

2016. 01. 14. 13:12

Viharok a Jupiteren, köd a Marson és heves napkitörések is láthatóak a képeken, amelyek a londoni Natural History Museum gyűjteményét gazdagítják. Az Otherworlds (Másvilágok) című kiállítás az amerikai Michael Benson műveit mutatja be, aki a NASA által gyűjtött adatok alapján alkotta meg a képeket, némi digitális utómunkával.
Korábban a témában:
Fotó: Nasa / Michael Benson

“Vad, energikus és egyenesen rémisztő” – jellemezte a kiállításszervező a képet, amely a Föld árnyékába vonuló Napot ábrázolja.

Fotó: Nasa / Michael Benson

Ez az 1977-es NASA felvétel emlékeztet rá, hogy akárcsak a Föld, a többi bolygó is örökké mozog és változik. A Marson zajló homokviharok hónapokig is eltarthatnak.

Fotó: Nasa / Michael Benson

Így néz ki egy laza délután a Marson – háttérben a Husband-hegy látható, amit a Columbia űrsikló parancsnokáról, Rick Husbandről neveztek el. Hat társával együtt vesztette életét 2003-ban, amikor a Columbia az atmoszférába visszatérve darabokra hullott.

Fotó: Nasa / Michael Benson

Ez a köd borította kanyon a Marson helyenként több mint 6 és fél kilométer mély – háromszor mélyebb, mint az amerikai Grand Canyon.

Fotó: Nasa / Michael Benson

Mintha a Halálcsillagot látnánk a Star Warsból – sokak körében ezért népszerű ez a kép az Enceladusról, a Szaturnusz egyik holdjáról. Az égitest felső részén víz tör ki az űrbe, és azonnal meg is fagy.

Fotó: Nasa / Michael Benson

Habár a Plútó már csak a távolsága miatt is hideg és ellenséges világnak tűnhet, ez a tavaly készült kép arra enged következtetni, hogy az ég színe itt is kék.

vissza a címlapra

Kommentek

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.