Tudomány

Négy hónapig voltunk örök barátok Jugoszláviával

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 12. 12. 15:00

Ezért lett öngyilkos Teleki Pál.

Magyarország nagy lépést tett a revízió terén 1940 nyarának végén: a II. bécsi döntéssel visszatért Észak-Erdély. Csaknem háború tört ki érte a románokkal, végül egy német-olasz “döntőbíróság” közbelépett. És ez volt a baj. A felvidék déli részének visszacsatolását még a britek és a franciák is elfogadták, itt erről szó sem volt.

Hitler az oszd meg és uralkodj elve mentén láncolta magához a már csaknem egymásnak eső Romániát és Magyarországot. Ezzel tovább nőtt itthon a német befolyás, ráadásul Romániában Ion Antonescu jutott hatalomra, hazánk szinte teljesen németbarát államok gyűrűjében találta magát.

Szükségünk volt egymásra

A kiutat egyedül Jugoszlávia jelenthette. A délszláv állam baráti kapcsolatban állt a Harmadik Birodalommal, ám Nagy-Britanniával is jó volt a viszonya. Sőt, a magyarok már korábban, 1939-ben tárgyalásokat kezdeményeztek.

Ekkor még úgy tűnt, Erdélyért román-magyar háború fog kitörni, ezért kellett Jugoszláviát rávenni a semlegességre.

A II. bécsi döntés után Teleki tovább haladt e vonalon, a fegyveres semlegesség taktikájában déli szomszédunk ellensúlyt jelentett volna a német nyomás ellenében. Jugoszlávia is hasonló megfontolásból, a németek elöli “menekülő útként” tekintett Magyarországra az ellenséges Bulgária és Olaszország közé zárva. A közeledést Hitler is támogatta, aki közelgő keleti offenzíva előtt nyugalmat akart a Balkánon.

Örök barátság

A szerződést 1940. december 12-én írták alá, és mindössze három pontból állt. Rögtön az eleje, főleg a későbbi események ismeretében már szinte kínosan moralizál:

Az országok “figyelembe véve a nemzeteik között örvendetesen fennálló jószomszédságon, őszinte megbecsülésen és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatokat; … abban a meggyőződésben, hogy a politikai, gazdasági és kulturális téren fennálló kölcsönös kötelékeknek megszilárdítása és szorosabbá tétele a két szomszédos ország érdekeit, valamint a Duna vidékének békéjét és jólétét fogják szolgálni; elhatározták, hogy Barátsági Szerződést kötnek…”

A három pont pedig:

  • 1. cikk. A Magyar Királyság és a Jugoszláv Királyság között állandó béke és örökös barátság fog fennállani.
  • 2. cikk. A Magas Szerződő Felek egyetértenek abban, hogy tanácskozni fognak mindazokban a kérdésekben, amelyek megítélésük szerint kölcsönös kapcsolataikat érinthetik.
  • 3. cikk. A jelen Szerződés meg fog erősíttetni és a megerősítő okiratok, mihelyt lehetséges, Budapesten ki fognak cseréltetni.

A 2. cikk igencsak álságos: a szerződő felek tanácskozni fognak vitás kérdéseikben. A Jugoszlávia által bekebelezett magyar területek ügyét tehát a szőnyeg alá söpörték, miközben a magyar politika minden erejével a revízión dolgozott, a külügy pedig botránnyal fenyegette a németeket, ha elismerik a délszláv állam területi sérthetetlenségét.

Magyar honvédek Alsólendván (Fortepan/Karabélyos Péter)

Teleki nem viselte el

Aztán változott a helyzet. 1941. március 26-án egy puccsal keményen németellenes kormány került hatalomra Belgrádban, amire Hitlernek lépnie kellett. A katonai beavatkozás német szövetségben Magyarország számára újabb revíziós sikert, míg a másik oldalon Nagy-Britannia hadüzenete lebegett fenyegetően.

Teleki Pál miniszterelnök nem bírta végignézni semlegességi politikája bukását, április 3-án öngyilkos lett.

Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok. Teleki Pál

-írta búcsúlevelében a kormányzónak.

Hazánk Bárdossy László kormányfő erős szorgalmazására a beavatkozás mellett döntött. A honvédség Horvátország kiválása után arra hivatkozott, Jugoszlávia felbomlott, ezzel a barátsági szerződés érvénytelenné vált. 1941. április 12-én a honvédség átlépte a déli határt, ezzel pedig a II. világháború elkezdődött Magyarország számára is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.