Tudomány

Derrick: haláláig titkolta SS-tagságát

A német bűnügyi rendőrség táskás szemű ásza ma lenne 92 éves. Élete során mélyen hallgatott arról, hogy az SS tagja volt.

A német tévé talán lesikeresebb exportcikke volt a Derrick című krimi, gyakorlatilag kultuszfilmmé vált. Összesen 281 rész készült belőle 1974 és 1998 között, Stephan Derrick főfelügyelőt mindvégig Horst Tappert játszotta. A sorozat csak azért ért véget, mert Tappert elérte azt a kort, amit saját magának tűzött ki a visszavonulásra, azaz 75. életévét.

“Hozd a kocsit, Harry” – idézték több, mint 100 országban, Dericknek és Harry Kleinnek pedig mindössze három gyilkossági esetet nem sikerült felderítenie. A sorozat 11 epizódját egyébként maga Horst Tappert rendezte. Mostanság ez M3 csatornán találkozhatunk a párossal hétköznap esténként.

“Véletlenül” derült ki

A színész 1923. május 26-án született Elberfeldben (ma Wuppertal), édesapja közalkalmazott volt, ő közgazdasági iskolát végzett. A háború a 16 éves Horst tappert életét is gyökeresen megváltoztatta, és a későbbiekben ez volt élete azon hat éve – 1939-1945 – amiről soha nem beszélt, vagy csak nagyon tömören annyit mondott: egészségügyi katona volt, a háború végén pedig fogságba esett. Hogy miért, az csak 2013-ban, öt évvel halála után derült ki.

Jörg Becker szociológus egy egészen más témában kutatva érdeklődött egy háború után alakult színtársulat után, amelynek Horst Tappert is dolgozott. Így kérte ki a színészre vonatkozó adatokat a berlini katonai archívumból. Ezek szerint pedig milliónyi társával neki is fegyvert kellett fognia, a Waffen-SS tagja lett. Először egy SS-Flak-Abteilung, azaz légelhárító csoportnál szolgált, majd legkésőbb 1943 tavaszán közlegényként, azaz “páncélgránátosként” került a 3. Totenkopf SS-páncéloshadosztályhoz. Ők voltak a halálfejesek, hajtókájukon viselték a szimbólumot.

A hírhedt halálfejesek

A Waffen-SS a karhatalmi csoport fegyveres szárnya volt, egységei a hadsereg elit alakulatainak számítottak. Tagjai nem csak németek lehettek, sorait eleinte önkéntes alapon, később sorozással is töltötték. Horst Tappert divíziója ekkor már hírhedt volt. Jórészt koncentrációs táborok kiszolgált őreiből verbuválták 1939-ben, alapító parancsnoka pedig Theodor Eicke a náci koncentrációs táborrendszer egyik legfőbb megszervezője volt.

Ám 1943-ra ő és az eredeti legénység túlnyomó többsége is elesett az orosz fronton, Tappert is feltehetően a veszteségek pótlására került az egységhez. Nem lehet tudni, meddig szolgált a színész az alakulatnál mint ahogy azt sem, önként, vagy parancsra, kényszersorozással került-e oda. Tény, hogy korosztálya nagyon erős agymosásban és ideológiai átnevelésben részesült. A Waffen SS létszáma 1944 végére 900 ezer fő volt, az alakulatok harci erényei mellett civilekkel és hadifoglyokkal szembeni kegyetlenségük is hírhedt volt.

Titkolta

Horst Tapper esetében viszont semmi ilyesmiről nincs tudomásunk, esetleges háborús bűnösségére nincs bizonyíték. A “leleplezés” után előkerültek emléktárgyai is, amelyeket már befutott színészként bízott egy barátjára, egykori bajtársára. Ezek között van Tappert dögcédulája, amelyről kikaparták az SS két betűjét. Valószíűleg ő maga tette a háború végén, hogy ne derüljön ki, hol szolgált. A tárgyak között van egy SS-propagandakiadvány is, amit egységparancsnokától kapott, miután az ukrajnai Harkov térségében haslövést kapott: “Bajtársunknak, Tappertnek, mielőbbi gyógyulást kívánva” – áll a könyvben.

Nem tudjuk, és valószínűleg soha nem is derül fény arra, hol és hogyan érte “Derricket” a háború vége, hogyan tért haza a fogságból. Azt sem lehet már megállapítani, terhelte-e bármi a lelkiismeretét. Miért titkolta múltját? Mert akár bűnös volt valaki, akár csak egy katona a millióból, az SS bélyege tönkre tette volna egész életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik