Tech

5 Facebook funkció, amit önnek is használnia kéne

Nem csak lájkolásból és cuki cicafotóból áll a facebookozás, mutatunk pár hasznos lehetőséget.

Tudjuk, tudjuk: ahhoz, hogy autót vezessünk, nem feltétlenül kell tudni azt, hogyan működik a belsőégésű motor, vagy nem kell képesnek lennünk AC-pumpát szerelni tejeszacskóval (ez utóbbit tapasztalatból mondom, köszi, MHSZ). A Facebookról is sokan így gondolják: elég csak felpakolni a legújabb Coelho bölcseleteket, lájkolni és haházni az ismerősök bejegyzéseit, és kommentekkel széttrollkodni mindenkit, aki nem szimpatikus. Persze, lehet így is, de van néhány olyan funkció a közösségi oldalon, amit a biztonság, vagy épp a kényelem miatt érdemes kipróbálni, és mutatunk pár meglepő lehetőséget is.

Rejtett üzenetek

Arról például tudott, hogy lehet az üzenetei között egy csomó olyan, amiről fogalma sincs? Ha ugyanis például olyanok küldenek üzenetet, akik nem az ismerősei, vagy esetleg annak idején blokkolta őket, ezek nem minden esetben látszanak, és sokszor jelzést sem kapunk róluk (vagy csak átsiklunk fölöttük). Próbálja ki: nyomja meg az üzeneteket előhozó kis ikont a fejlécen, majd kattintson a megjelenő fülön az Engedélykérések (Message requests) hivatkozásra, aztán lásson csodát.

facebook-tipp-02

Ki alszik az ágyacskámban?

Mivel a Facebookra egy csomó helyről fel lehet jelentkezni (mások számítógépéről, vagy akár mobilról), előfordulhat, hogy olyan helyekről is hozzáférnek a fiókjához, ahonnan nem kéne. Véletlenül belépett mondjuk egy ismerőse gépéről, és elmentette a jelszót? Odaadta másnak a telefonját, és nem törölte le előtte a Facebook appot? No, ez mind lehetőség arra, hogy mások is nézelődjenek az ön Facebookján, akár postot írjanak az ön nevében, vagy elolvassák az üzeneteit. A beállítások között (amit a fejléc jobb szélén a kis nyílra kattintva érhet el) válassza a Biztonság menüpontot. Itt többek között figyelmeztetést kérhet Facebookon és e-mailben akkor, ha valaki egy eddig ismeretlen eszközről jelentkezik be az ön nevében, de beállíthat egy olyan funkciót is, hogy minden egyes bejelentkezési kísérlet esetén egy kódot küld az ön telefonjára, tehát csak akkor lehet valóban belépni Facebookra, ha tényleg ön próbálkozik, és beírja az igazoló kódot.

facebook-tipp-03

Kizárt dolog?

Még az összes elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy valaki véletlenül kizárja magát a fiókjából. Elfelejti a jelszót, vagy épp túl sokszor próbálkozik helytelen jelszóval, és letiltja a rendszer. Szerencsére mindenki előre megadhat olyan ismerősöket, akik segíthetnek visszajutni az elérhetetlenné vált Facebook fiókba. Őket szintén a Beállítások menü Biztonság szekciójában jelölheti ki a Bizalmi kapcsolatok (Trusted Contats) pontban. Persze ne felejtse el erről őket is értesíteni, hogy ne lepődjenek meg, amikor valamiben tényleg szükség lesz a közreműködésükre.

facebook-tipp-04

Rendezni végre közös dolgainkat

Amikor valaki a sokcsilliárdodik ismerőst igazolja vissza, könnyen elveszhet a már meglévő ismeretségi körének tagjai között. Ki is az a Kovács Béla? Ráadásul van belőle öt? Honnan is ismerem, és mit is csináltunk mi együtt? Szerencsére a facebook segít: kattintsunk a kérdéses ismerős adatlapjára, majd a fejlécfotójának jobb alsó szélén található gombok közül bökjön a három pöttyösre. Itt válassza ki az Ismeretség megtekintése (See Friendship) opciót, és máris jönnek a közös emlékek. Ha nincs, akkor pedig el lehet gondolkozni, milyen delíriumos állapotban sikerült összecimborálni az illetővel, és esetleg megtenni a fájdalmas lépéseket a búcsúzás felé.

facebook-tipp-05

Apropó, fájdalom és búcsúzás

Bár a Facebook nagyon is az élőkről szól, és arról, hogy mindenki nyakra-főre osztja meg az élményeit (ebben uis direkt van az “él” szó), azért arra is érdemes gondolni, mi lesz a fiókunkkal, ha esetleg elhaláloznánk. Irtó szomorú tud lenni, amikor egy “gazdátlanná vált” Facebook profilt dob elő a rendszer például az illető születésnapján az ismerősöknek, vagy esetleg olyan fotók bukkannak fel valamilyen évfordulón, amik nem méltók ahhoz, hogy az illető már elhunyt és kegyelettel érdemes emlékezni rá. A már többször említett Beállítások menü Biztonság pontjában figyel egy Hagyatéki kapcsolattartó menüpont is, ahol egy olyan családtagot vagy közeli barátot választhatunk ki, aki gondozza a fiókunkat, ha mi esetleg elhunynánk, vagy valami olyasmi történne velünk, ami miatt ideiglenesen vagy véglegesen elveszítenénk kommunikációképességünket.

facebook-tipp-06

Hasonló tippekkel hamarosan újra érkezünk, addig fedezze fel a fenti lehetőségeket, és ne féljen még jobban kihasználni a Facebookot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik