Tech

Emiatt mészárolnak majd le minket a robotok

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 02. 29. 14:00

162 másodpercben mutatja be a Google robotikai fejlesztéseket intéző cége, hogy hol tart a humanoid robotok fejlesztésében. Ők jól állnak. Az emberek már annál kevésbé.

Mielőtt bármit mondanánk az amúgy remekbeszabott Atlas robotokról, tekintsük meg ezt a 162 másodpercet. A felvételek, mozgások, trükkök, reakciók újak, a koncepció mögül ki-kisütő hierarchia viszont már régóta felfedezhető sokak szerint a Boston Dynamics felvételeiben: a jégen csúszkáló, megrúgott, oldalbataszajtott, írd-és-mondd kiszívatott és csicskáztatott robotokat már nekünk kellemetlen nézni. Míg korábban beszámoltunk már az ún. uncanny valley-jelenségről, azaz az emberi érzékelés azon mozzanatáról, amikor egy emberszerű, mesterséges külsőt még borzasztóan természetellenesnek és riasztónak tartunk, az emberi (vagy természetes) formákkal kapcsolatban ez koránt sincs így: a kommentelők legtöbbje ugyanis nemtetszésének ad hangot a képek láttán. Aki viccel, azt mondja: majd eljön a Terminator-filmek által megjövendölt Skynet, visszaemlékszik ezekre a videókra, aztán kivégeznek minket mind. Aki nem viccel, elborzadva nézi azt, hogy egy majdnem-embert vagy majdnem-állatot abuzálnak, hiába néz ki úgy, mint egy fémváz, ha úgy mozog, mintha lenne benne élet.

Ha ettől eltekintünk, a fejlődési görbe határozottan jól mutat a BD-robotok esetén: karácsonykor még szánt húztak, most viszont már egy olyan, súlypontcsökkentett kungfus-pelenkatartalomegyensúlyozós járással közlekedő kétlábú droidot kapunk, ami képes végignavigálni magát egy erdőn, a csúszós havon, felemel és letesz dobozokat, kinyit ajtókat, amelyeken kimegy (ezt a videóban irigylésreméltó eleganciával végzi), illetve úgy áll fel, ha ellökik, hogy önkéntelenül is elhátrálunk, mert csípőből-lábból így ember akkor kel fel, ha ölni megy.

Balról jobbra: egy előző generációs ATLAS, a most bemutatott ATLAS, BigDog, WildCat és AlphaDog

A  robot most 1.75 méter magas és 82 kilós, a fenti képen balról a második (tőle balra a korábbi generációs modell látható a maga 1.9 méterével és 156 kilójával). A mozgatást még mindig hidraulika végzi, nem elektromotorok, ezek pedig a robot borításába vannak gyakorlatilag beépítve. Marc Raibert, a BD alapító igazgatója elmondta: a kommentelők jogosan kérdeznek rá arra, hogy a robot önmagától tájékozódik-e az erdőben vagy a videóban látható képsorok alatt irányítja-e valaki – az erdős jeleneteknél például rádiójelekkel irányítják a fejlesztők, a robot csak az egyensúlyozásra és a terepre, ill. annak akadályaira figyel. Ami a beltéri jeleneteket illeti, ott algoritmizált viselkedésről van szó: onnantól kezdve, hogy a robotnak kiadják a parancsot, addig kergeti a dobozokat és pakolgatja őket, amíg le nem állítják erről a feladatról. Arra a kérdésre viszont, hogy mi ezen fejlesztés igazi célja, Raiment nem volt hajlandó egyértelmű választ adni: csak annyit mondott el, hogy a cég alapítása eltelt 24 év óta ugyanaz a cél: legyenek olyan robotok, akik legalább annyira intelligensek, ügyesek, mozgékonyak és figyelmesek, mint az állatok, illetve az emberek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.