Tech

Emiatt mészárolnak majd le minket a robotok

162 másodpercben mutatja be a Google robotikai fejlesztéseket intéző cége, hogy hol tart a humanoid robotok fejlesztésében. Ők jól állnak. Az emberek már annál kevésbé.

Mielőtt bármit mondanánk az amúgy remekbeszabott Atlas robotokról, tekintsük meg ezt a 162 másodpercet. A felvételek, mozgások, trükkök, reakciók újak, a koncepció mögül ki-kisütő hierarchia viszont már régóta felfedezhető sokak szerint a Boston Dynamics felvételeiben: a jégen csúszkáló, megrúgott, oldalbataszajtott, írd-és-mondd kiszívatott és csicskáztatott robotokat már nekünk kellemetlen nézni. Míg korábban beszámoltunk már az ún. uncanny valley-jelenségről, azaz az emberi érzékelés azon mozzanatáról, amikor egy emberszerű, mesterséges külsőt még borzasztóan természetellenesnek és riasztónak tartunk, az emberi (vagy természetes) formákkal kapcsolatban ez koránt sincs így: a kommentelők legtöbbje ugyanis nemtetszésének ad hangot a képek láttán. Aki viccel, azt mondja: majd eljön a Terminator-filmek által megjövendölt Skynet, visszaemlékszik ezekre a videókra, aztán kivégeznek minket mind. Aki nem viccel, elborzadva nézi azt, hogy egy majdnem-embert vagy majdnem-állatot abuzálnak, hiába néz ki úgy, mint egy fémváz, ha úgy mozog, mintha lenne benne élet.

Ha ettől eltekintünk, a fejlődési görbe határozottan jól mutat a BD-robotok esetén: karácsonykor még szánt húztak, most viszont már egy olyan, súlypontcsökkentett kungfus-pelenkatartalomegyensúlyozós járással közlekedő kétlábú droidot kapunk, ami képes végignavigálni magát egy erdőn, a csúszós havon, felemel és letesz dobozokat, kinyit ajtókat, amelyeken kimegy (ezt a videóban irigylésreméltó eleganciával végzi), illetve úgy áll fel, ha ellökik, hogy önkéntelenül is elhátrálunk, mert csípőből-lábból így ember akkor kel fel, ha ölni megy.

Balról jobbra: egy előző generációs ATLAS, a most bemutatott ATLAS, BigDog, WildCat és AlphaDog
Balról jobbra: egy előző generációs ATLAS, a most bemutatott ATLAS, BigDog, WildCat és AlphaDog

A  robot most 1.75 méter magas és 82 kilós, a fenti képen balról a második (tőle balra a korábbi generációs modell látható a maga 1.9 méterével és 156 kilójával). A mozgatást még mindig hidraulika végzi, nem elektromotorok, ezek pedig a robot borításába vannak gyakorlatilag beépítve. Marc Raibert, a BD alapító igazgatója elmondta: a kommentelők jogosan kérdeznek rá arra, hogy a robot önmagától tájékozódik-e az erdőben vagy a videóban látható képsorok alatt irányítja-e valaki – az erdős jeleneteknél például rádiójelekkel irányítják a fejlesztők, a robot csak az egyensúlyozásra és a terepre, ill. annak akadályaira figyel. Ami a beltéri jeleneteket illeti, ott algoritmizált viselkedésről van szó: onnantól kezdve, hogy a robotnak kiadják a parancsot, addig kergeti a dobozokat és pakolgatja őket, amíg le nem állítják erről a feladatról. Arra a kérdésre viszont, hogy mi ezen fejlesztés igazi célja, Raiment nem volt hajlandó egyértelmű választ adni: csak annyit mondott el, hogy a cég alapítása eltelt 24 év óta ugyanaz a cél: legyenek olyan robotok, akik legalább annyira intelligensek, ügyesek, mozgékonyak és figyelmesek, mint az állatok, illetve az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik