Pályán kívül

Gyárfás Tamás “maffiamódszeréről” vallott egy úszóedző

A szövetség elnöke nem sűrűn jelenik meg az üléseken.

Kiss Lászlóról kedden írta meg a privatkopo.hu, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszótársával csoportos nemi erőszakot követtek el, amiért egy évvel később hároméves börtönbüntetést kapott – ennek töredékét töltötte le.

Kiss csütörtökön előbb Százhalombatta tiszteletbeli alpolgármesteri címéről, majdaz úszóválogatott kapitányi posztjáról is lemondott.

A kedden kirobbant botrány másnapján a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetősége, valamint az edzőbizottság tagjai kiálltak Kiss László mellett és megerősítették a posztján. Ezt követte a csütörtöki lemondása. A szerdai ülésről nyilatkozott Sárdi Ákos a hvg.hu-nak.

A székesfehérvári Hullám ’91 úszóklub vezetője elmondta, az ülésre Gyárfás Tamás irodájában került sor. Az edzőbizottsági ülést egyébként hetekkel korábban összehívták, amelynek egyik szakmai pontja volt az úszóváltók összeállítása. Ez aztán háttérbe szorult a keddi események miatt.

A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa

– mondta Sárdi.

A versenyekre ugyanis a szövetségnek van joga úszót nevezni, aki tehát azt akarja, hogy a versenyzője kijuthasson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell értsen a legfőbb vezetéssel. Az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet

– fejtette ki a szakember.

Sárdi azt követeli, hogy Gyárfás álljon ki a nyilvánosság elé, és valljon színt, mondja el, hogy az ilyen módon méltatlanul meghurcolt, megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak, amikor Kiss mellé álltak.

A szövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely így nyilatkozott:

Ott ültem, nem tűnt fel, hogy látens zsarolás esete forgott volna fenn.

Itt a MÚSZ hosszabb közleménye:

MÚSZ-közleménySárdi Ákos a hvg.hu honlapnak tett nyilatkozata szerint a MÚSZ edzőbizottságának szerdai összejövetelén …

Közzétette: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott – 2016. április 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik