Foci

Az MLSZ új vezetője forradalmat szeretne a magyar futballban

Bemutatták Jörg Danielt, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőképzési intézet új igazgatóját. A 65 éves német szakember 17 évet dolgozott a német szövetségnél az utánpótlás-válogatottaknál, az edzőképzésben és a talentum-menedzsmentben. Elmondta, örült az MLSZ felkérésének:

December személyesen néztem meg a feltételeket, lehetőségeket és izgalmasnak tűnik a feladat.

Szeretne először teljes képet kapni a magyar képzési rendszerről. Utána tud beszélni arról, mik a különbségek a német és a magyar módi között.

A “magyarból” már rutinosabb Bernd Storck úgy látja, a magyar és a német edzőképzésben a teljesítmény erőnléti képzésben biztosan van különbség.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Fontos, hogy ami kint adott, annak itt is meg kell teremteni a lehetőséget. Jörg Daniel feladata, hogy megtalálja a többi különbséget is, és változtasson, ha szükséges.

Hogy a magyar edző zárkózott lenne? Nem tudom, nem hinném. Érdemes mindenkinek nyitottnak lenni az újításokra. Ha valaki új jó ötleteket módszereket kap, fontos, hogy elfogadja és befogadja azt. Az új generációt, amely várhatóan idén nyárig elkezdheti a Pro Licences képzést, már erre tereljük

– mondta Jörg Daniel, aki játékoskorában az Aachen, a Fortuna Köln, a Union Solingen és a Fortuna Düsseldorf labdarúgója volt.

Helyettese, Sisa Tibor ugyanerről az mondta, hét évet dolgozott külföldön és ott is folyamatosan tapasztalt új dolgokat lévén a foci folyamatosan fejlődik. Nem lebontják a régi rendszert hanem továbbfejlesztik azt.

Bernd Storck beszélt a magyar edző vs. külföldi edző témakörben is. Azt mondta nem igazságos egymással szembe állítani a két felet. A nemzetközi futballban ez nem kérdés.

Lehet csak véletlen, hogy az első négy helyezett NB1-es csapatnál  külföldi edző van. Most éppen így néz ki a tabella, máskor meg másképp. A célunk, hogy a képzést megváltoztassuk, mert az hordozza magában a továbblépés lehetőségét.

Jörg 1-2-3 év múlva azzal lenne elégedett, ha az az edzőképzés, az új filozófia, kézési modell, amit bevezetnek, nyitott fülekre, befogadó közegre találna. Nem gondolja, hogy ezzel a magyar bajnokság a következő években az európai topligák sorába lehetne repíteni, de arra esély van, hogy tudatos, szisztematikus munkával, idővel Európa egyik legjobb képzési országa legyen Magyarország. Ez kifejezett cél.

A nyitóképen Jörg Daniel épp fiatal német edzőknek tart előadást. Fotó: Getty Images Hungary/Bongarts/Christof Köpsel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik