Foci

“A sok gaz közt is akad virág, amit előbb-utóbb mindig észrevesznek”

Figyelemre méltó teljesítményt nyújt a Fradi középpályáján egy vékonyka huszonegy éves srác, Nagy Ádám. Egy, az egész magyar futballra jellemző, tanulságait magában hordozó minimportré következik.

Nem akarok túlzó jelzőkkel operálni itt, mert a Fradi új felfedezettje még csak négy NB1-es bajnokit jegyez. Épp hogy kiemelte “fejét a vízből”, az még nem derült ki róla, hogy “hosszú távon is képes-e úszni”. Felül az épp alatta futó hatalmas hullámra, meglovagolja azt, és 2-3 év múlva valamelyik magasabban jegyzett bajnokságban landol, vagy mint oly sokan, idővel beleszürkül az NB1-be. 

 

Nagy Ádám (bal szélen, fehérben) éppen a Videotonos Kovács Istvánt próbálja leszerelni
Fotó: MTI

Ami meglepő tény, a Ferencvárosban Somalia távozásával megürült a védekező középpályás poszt, a két belső védő közé olykor belépő forgató szerepkört Thomas Doll nem a rutinos, válogatott Gyömbér Gáborral tölti be, hanem Nagy Ádámmal. És láss csodát, a 21 éves srác remekül helytáll.

Ami még figyelemre méltóbb, sportágában unikumként hat, hogy a vasárnap esti M4 Góóól! című műsorban olyan éretten, kerek mondatokban nyilatkozott, ami eddig sokkal inkább olimpiai és világbajnok egyéni sportolóink sajátja volt. Éppen ezért örömmel jelzem, a magyar futballátlagba süllyedésre látok kisebb esélyt!

A tanmese itt kezdődik…

Nagy Ádám eddigi pályafutása bizonyos szempontból a kivétel erősíti a szabályt, a váratlan happy endbe forduló iskolapéldája labdarúgásunknak. Értelmiségi családból származik. Édesapja Nagy István a Közgázon tanított matematikát, és annak ellenére, hogy kimondottan nem szerette a focit, mégis a Goldballba vitte le gyermekét labdát kergetni. Akárcsak az iskolában, az alsó tagozatban, a sportban, a futballban is meghatározó az első edző személye, felkészültsége, pedagógiai érzéke, neveléselmélete. Ádámnak a kezdettől tízéves koráig Pesti Tibor volt a nevelőedzője. Innen igazolt az egész csapat a Vasas Pasaréthez, ahova idővel Pesti Tibor is átkerült. 

 

Nagy Ádám még goldballos korában bekarikázva. Jobbra a nevelőedző Pesti Tibor
Forrás: sport24/Nagy István

Az edző és tanítvány viszony megszűnt, de maradt a kapcsolat, amely meghatározó maradt a mai napig, annak ellenére, hogy majdnem ez a klubváltás lett Ádám végzete. Tizenhárom éves korára már kikerült nevelőedzője védőszárnyai alól. Az új edzőnél előbb a kispadra, majd a kispad mellé szorult, holott azok, akik 3-4 éves korától követték pályafutását, kimondottan tehetségesnek, húzóembernek tartották. Két ok miatt kerülhetett ki mégis a csapatból.

“Ádám vékonyka srác volt – most sem egy “Böde Dani”. Aktuális edzője fejlődésélettani tudása úgy látszik arra korlátozódott, hogy a pillanatnyi fejlettségi állapotot és az érdeket lássa, ezért a méretesebb gyerekeket favorizálta. Ez amúgy klubtól független, általános jelenség a magyar labdarúgásban. A vidéki tornákon, ha mi szülők láttunk egy-egy korát fejlettségben megelőző gyereket, aki két védővel a hátán a labdát is a hálóig cipelte, már nevettünk, mert tudtuk, hogy hamarosan megjelenik az edzésünkön… Másrészt ekkor volt a váltás a Vasas Pasarét és az akadémiai képzés között, ahol kötelező iskolaválasztást ajánlottak. A szerződött iskola színvonala nem érte el az általam kívánt mércét, ezért fél év után más iskolába vittem Ádámot. Ezt sem nézték Pasaréten jó szemmel és emiatt is mellőzve lehetett. A gyermek mentális fejlődésének veszélyeztetése miatt döntöttünk úgy Ádámmal, hogy elhagyjuk Pasarétet” – emlékezett vissza a kritikus időszakra Nagy István.  

Kitartás, akaraterő nélkül nem lesz élsportoló senkiből…

Ádám pályafutása megtört. Bő fél évre kikerült a nagypályás labdarúgás keringéséből. De nem törődött bele a kudarcba, mindenáron folytatni akarta a focit. Hobbi szinten futsallozott az Aramis SE-ben. Közben a gyermeklabdarúgás oktatásáról másként gondolkodó Pesti Tibort is eltávolították – ő hátat fordított a sportágnak -, ahogy a hozzá hasonló nevelési elveket valló utánpótlásedző páros, a Wágner-ikrek is a Pasarétet a Kelen SC-re cserélte. Utóbbiaknál lelt menedéket Ádám, ők mozdították ki a csalódott, a szülői megfogalmazás szerint apatikus állapotból, őket követte utána a Tabáni Spartacushoz, majd a Szent István SE-hez.

 

Nagy Ádám a labdával immár a Tabáni Spartacus mezében, éppen egykori klubja, a Vasas Pasarét ellen
Fotó: sport24/Nagy István 

Mindez nem azt jelnti, hogy a Vasas Pasarétnél rossz munka folyna. De kiemelten támogatott központ, elitképző műhely volt abban az időben – ma már az akadémiai képzés átkerült a Vasas Fáy utcai sporttelepére és más szisztéma szerint dolgoznak -, míg a felsorolt klubok – már elnézést, – a “futottak még kategória”, BLASZ-szintű csapatok. Ettől még egy nem túl nívós, alacsonyabb osztályú csapatnál is lehetnek kiváló utánpótlásedzők, viszont egy akadémián is akadhatnak rosszak, kevésbé felkészültek. Mindez apró bizonyíték, hogy a gyermeksportban az edző személye sokkal fontosabb a játékos fejődésében, képzésében, mint a csapat neve.

“A sok gaz közt is akad virág, amit előbb-utóbb mindig észrevesznek” – így szólt az atyai példabeszéd, biztató szó Ádám számára, és hogy gyermeke mentális fejlődését a tanulás terén is rendben tudja az apa, Ádám egy angol tagozatos, öt évfolyamos gimnáziumba felvételizett. 

A nulladik évfolyamon angolt tanult, amivel elérte azt, hogy 15 éves korára társalgási szinten beszélte a nyelvet. 2010 nyarán részt vett a VSI Football Academy felvételijén, ahol kiválasztották. Így ősszel már a ferencvárosi edzői széket épp elhagyó Bobby Davidson atyai felügyelete mellett kikerült La Mangába. 2,5 évet töltött Spanyolországban és Portugáliában, majd amikor az európai modell megszűnt, hazatért. A Kelen SC-t kinőtte, de a Wágner-ikrek a Fradihoz terelték. 2013. augusztusában kötött szerződést először a zöld-fehérekkel. 2015 augusztusában hosszabbította meg, és írta felül az addigi kondíciókat a klubvezetés.

 

Nagy Ádám a gugoló sorban balról a második a spanyol akadémia csapatában, a Rio Maior FC-ben 
Forrás: sport24/Nagy István 

Az NB1 2015/16-os szezonjában Nagy Ádám háromszor volt kezdő, egyszer becserélték. 299 percet játszott eddig. Azon a három mérkőzésen, amikor végig a pályán volt, összesen 148-szor ért labdába és rendkívül magas, 90 százalékos passzpontosságot tudott felmutatni. A Videoton elleni rangadón 64 passz és 95,52 százalék volt ez a mutatója, ami higgyék el nem túlzás, Sergio Busquets vagy Iniesta precizitási szintje. Igen, a magyar bajnokságban és nem a La Ligában, de akkor is. Nyilván ez is közrejátszott, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány behívta a románok elleni szeptember 4-én esedékes Európa-bajnoki selejtező bő keretébe.

Soha ne feledd, honnan indultál…

Az NB1 ötödik fordulója előtt csörgött Pesti Tibor telefonja. Ádám volt az. “Képzelje Tibi bá’, életemben először kaptam két tiszteletjegyet az MTK elleni örökrangadóra. Úgy gondoltam egyiket édesapámnak, a másikat magának adom” – közölte Ádám nevelőedzőjével, aki ugyan munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott elmenni, de e történet lejegyzésekor éppen együtt ebédelt és meghitten beszélgetett az edző egykori tanítványával. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik