Foci

Pintért menesztették, Dárdai Pál jön

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor csütörtökön jelentette be a kapitány távozását. Dárdai az év végéig irányítja a válogatottat.

Távozik posztjáról Pintér Attila, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a következő három tétmérkőzésen Dárdai Pál irányítja a nemzeti csapatot – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.   

Pintér Attilát tavaly december 19-én nevezték ki. Irányításával öt találkozót játszott a csapat, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott (1-2), és így már az első forduló után nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

Csányi Sándor jelezte: ideiglenesen, a téli szünetig a Hertha BSC alkalmazásában álló Dárdai Pál, korábbi 61-szeres válogatott játékos irányítja a csapatot – ingyen.

A válogatott – amely 20 helyet zuhant a világranglistán – október 11-én Romániában játszik, három nappal később a Feröer-szigeteken lép pályára, majd november 14-én fogadja a finn csapatot Eb-selejtezőn.

Pintér Attila mérkőzései szövetségi kapitányként

2014. március 5., barátságos: Magyarország-Finnország 1-2 (1-0)
2014. május 22., barátságos: Magyarország-Dánia 2-2 (1-0)
2014. június 4., barátságos: Magyarország-Albánia 1-0 (0-0)
2014. június 7., barátságos: Magyarország-Kazahsztán 3-0 (1-0)
2014. szeptember 7., Eb-selejtező: Magyarország – Észak-Írország 1-2 (0-0)

Az alábbiakban a sajtótájékoztatón elhangzottakat olvashatja el részletesen.

Sztancsik Tamás a válogatott szóvivője bezárja a kérdezz-feleleket. Ilyen hosszú sajtótájékoztatót nem tartott az MLSZ az utóbbi években. De ez legalább előremutató volt. Az szövetség elnöksége felvállalt egy szakmailag és emberileg egyaránt rém nehéz döntést – ezzel lényegében beismerte, hiba volt Pintér Attila nyolc hónappal ezelőtti kinevezése.

Az optimisták reménykedhetnek újra, míg az örök pesszimisták nyilván ezt is elintézik egy kézlegyintéssel. 

11:10:

Csányi elnök szerint a Double Pass jelentés csak egy állapotkép és reméli, hogy az első körben megfogalmazott hiányosságfeltárás után a második állapotjelentés már jobb képet fest a magyar labdarúgók képzéséről, mert az akadémiák megfogadják a tanácsokat. Az a jelentés, amire az MLSZ szeretné a forrásallokációt hozzárendelni, az csak két év múlva készül el. Tudni kell, ennek a cégnek a jelentésére épül a német és a belga utánpótlás finanszírozásának elosztása is.

11:05:

Középtávon az edzőképzés színvonalának látható emelése hozhat színvonal emelkedést – jelentette ki az elnök. A lényeg az, hogy olyan edzőket szeretnénk képezni, akik nem csak szakmailag felkészültek, hanem emberileg és kulturálisan is képesek a tudásukat átadni. Vági Márton kis vitába keveredett a Double Pass jelentésre vonatkozó kérdés után, mert állítja, ők minden mutatót, százalékot nyilvánosságra hoztak, míg az Index újságírója állítja, hogy nem. A főtitkár meginvitált mindenkit, hogy menjen be az MLSZ-be és ő szívesen megmutatja az egész jelentést.

Kissé elkanyarodtunk a fő témavonaltól, Pintér már a múlt, mindenki a jövőre kíváncsi – úgy látszik. Bár ez a jövő még legalább tíz év, ha minden klappol.

11:00:

Az elnök a Dárdai Pál által megnevezett kollégákról még nem kíván nyilatkozni, ellenben arra a kérdésre, hogy nem fordult-e meg a fejében a lemondás a kudarc miatt, hiszen úszni látszik az a vállalás, miszerint kijut a válogatott a 2016-os Európa-bajnokságra, humorosan annyit mondott: “akkor van még két évem, ráérek még gondolkozni”.

Fotó: MTI/Földi Imre

10:55:

Vági Márton úgy érzi, a magyar válogatott a lehetséges kapacitásához képest 70 százalék körül teljesített az elmúlt négy évben. Pintér Attila ezalatt teljesített. Úgy gondolja az elnökség, ezen kell rövid távon változtatni. Ellenben az elmúlt 30 év munkájának köszönhetően akkor sem leszünk az európai élvonalban, ha ennek a kapacitásnak a 80-90 százalékát hozza a válogatott. Az, hogy elmozduljunk az európai 20-25. helyről a 10-15.-re, ahhoz a magyar labdarúgás egészét kell megmozdítania az MLSZ-nek, ez teszi ki a munkájuk 95 százalékát. A fő feladat tehát az, hogy kihozzák a maximumot a jelenlegi helyzetből, azokból a játékosokból, akik pillanatnyilag rendelkezésre állnak

10:50:

Csányi elnök úgy fogalmaz: “Pintér Attila öt olyan játékost játszatott az első tétmeccsen, akik egyszer sem kaptak szerepet az előzetes felkészülési meccseken. A taktikához nem értek, de azt is érte kritika. Egy új stadionban, az északírek ellen talán nem úgy kellett volna kezdeni a mérkőzést, hogy hátrafelé indulunk el. Maga Pintér is kiemelte ezeket a hibákat. Pont az a remény, hogy egy ütős, harapós válogatott alakul ki, az nem történt meg. Reméljük, Dárdai karaktere alkalmas lesz ezalatt a rövid idő alatt is arra, hogy sikeresebb legyen.”

10:45:

Vági Márton főtitkár vett át a szót. Elmondta, amikor külföldi szakemberben gondolkozik az elnökség, akkor olyan szakembert kell választani, aki képes összhangot találni a magyar futballvalóság, a játékosok képzettsége és a nemzetközi elvárás között. A magyar edzői kar tekintetében ezen a téren is lesz előrelépés, hiszen az MLSZ együttműködésének köszönhetően spanyol és német szövetséggel is olyan kapcsolat alakult ki, amely lehetőséget teremt az edzőknek szakmai utakra, gyakorlatokra, továbbképzésekre.

10:40:

Csányi Sándor egy kérdésre válaszolva elmondta, bár a döntést az elnökség hozta, de ennek ellenére, mint minden döntés, amiről bebizonyosodik, hogy nem volt megfelelő, az személyes kudarc is egyben. Nem érzi azonban elvesztegetett időnek az elmúlt nyolc hónapot, mert komoly munka folyt és bár a kijutás reménye nehezült azzal, hogy elvesztettünk három pontot, továbbra is az Európa-bajnokságra való kijutás a cél. “Ha nem ez lenne, akár én is lehetnék a kapitány, mert a nem kijutást én is simán teljesíteni tudnám” – engedett meg magának egy rövid poént az elnök.

A sajtótájékoztató teljes felvétele vágatlanul. 16:06-nál kezdődik.

 

10:35:

Pénzügyi kérdések jöttek és kiderül, Dárdai ingyen vállalja a kapitányi feladatokat a három meccsre. Pintér végkielégítésének mértékét személyiségi jogokra hivatkozva elhárítja az elnök, de annyit azért elárult, hogy rendkívül tisztességes körülmények között váltak el egymástól és nem terheli meg az MLSZ költségvetését a végkielégítés.

10:30:

Arra a kérdésre, hogy nem korai-e Dárdai kinevezése az a válasz hangzott el, hogy Dárdai Pál karaktere, az a 14 éves tapasztalat, amit Németországban szerzett, az a munka, amit a Herthánál folytat talán ellensúlyozza azt a jogos felvetést, hogy nem vezetett még felnőtt csapatot szakvezetőként. Az elnök képesnek érzi Dárdait arra, hogy ilyen rövid idő alatt egységbe szólítsa a válogatott labdarúgókat. Csányi Sándor hosszútávon is el tudná képzelni Dárdait szövetségi kapitányként, sajnálja, hogy családi és munka okok miatt csak ideiglenesen tudja elvállalni.

10:25:

Az elnöki beszéd után jöttek a kérdések. Az elsőre, miszerint haragszik-e azokra, akik Pintért ajánlották számára, némiképp kitérő választ adott az elnök. Elárulja, azért egy átlagos embernél talán immár többet ért a futballhoz, különösen azért, mert órákat, napokat tölt komoly, nemzetközi szinten jegyzett labdarúgó-szakemberekkel. Legutóbb például a Chelsea elnökével értekezett, aki kimondottan azért érkezett Magyarországra, hogy véleményt cseréljenek.

10:20:

Az elnöki beszéd a jövőbe tekintett és felsorolásra került az a sok eredmény, amit az MLSZ elért az utóbbi időben. Ugyanis “a magyar válogatott szereplése az MLSZ munkájának 5 százaléka csupán. Neheztelek azokra az újságírókra például, akik csak a negatív szemüvegen keresztül nézik a szövetség munkáját. Hegyi Ivánhoz képest a fekete varjú a megtestesült vidámság, néha jó lenne a tollából pozitív írást is olvasni. Természetesen semmi probléma nincs, ha jogos kritikákat kapunk.”

10:10:

Elhangzott: Dárdai nem tudja hosszú távon vállalni családi okok és a munkája miatt, ezért januárig keresnek elsősorban külföldi szakembert. Már most van 5-6 jelölt, köztük olyan is, aki már vezetett ki válogatottat világeseményre. Az elnök kitért Bölöni László személyére, aki biztosan nem lesz szövetségi kapitány. Indoklásként elhangzott, hogy nagyrészt az ő tárgyalási magatartásának – hetekre eltűnt, elérhetetlen volt egy-egy tárgyalás között és nem igaz, hogy érdeksérelmeket okozó hosszú távú tervet tett le volna az asztalra – köszönhető, hogy 2013 őszén beszorult az elnökség a szövetségi kapitány személyét érintő döntést illetően. Így lett Pintér.

10:05:

Ha valakit menesztünk, akkor jogos a kérdés ki lesz? Csányi szerint az MLSZ nem akar kapkodni, ezért ideiglenes döntést hoztak: Dárdai Pál lesz a következő három mérkőzésen a szövetségi kapitány. Az elnök köszönetet mond a Herthának, amiért elengedi erre a három mérkőzésre az utánpótlásának szakmai igazgatóját.

10:00:

Pintért dicsérte Csányi és elmondja, sokat fejlődött és azt nem lehet elvitatni, hogy felkészült szakember. A szakmai bizottság megállapítása szerint túl sok játékrendszert akart azonban megtanítani a játékosoknak és ehhez kevés volt az idő. “Szomorúan, mondom azt, hogy meg kell válnunk tőle.”


Fotó: mlsz.hu

10:05:

Bevonultak az érintettek.Csányi elnök érkezett elsőnek, őt Vági főtitkár követte. Pintér egyelőre sehol

10:00:

Egyelőre semmi, csak a kamerák száma nőtt 10-re, no és az újságírók duruzsolnak a teremben. Megy a találgatás Pintér sorsáról.

9:55:
Egyre nagyobb a tömeg az MLSZ Kánai úti székházának kis sajtótermében. Éppen nyolc kamerát számoltunk meg eddig, itt van a magyar írott és elektronikus média apraja, nagyja. 

Előzmények:

Szerdán rendkívüli ülést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), melyen a téma Pintér Attila szövetségi kapitányi produkciója volt. Mint ismert, irányításával a labdarúgó-válogatott hazai környezetben kapott ki 2-1-re Észak-Írországtól az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányán, a vereség után pedig a szurkolók és többen a szakmabeliek közül is megkérdőjelezték Pintér megbízatását.

Szerdán az MLSZ elnöksége megismerte a szakmai bizottság észrevételeit, ezekről beszélnek majd a csütörtöki sajtótájékoztatón a szervezet székházában.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Olvasói sztorik