Foci

A BL-döntő nagy hiányzója: Alaba, aki nem alibizik

Édesapja dj-ként dolgozott Nigériában, anyja Fülöp-szigeteki. Bécsben született. Münchenben félisten, 19 évesen. David Alabáról, a Bayern labdarúgójáról beszélünk.

Mario Gomez és Alaba – elfogadták a fiatal srácot (Fotó: AFP)

17 évesen és 112 naposan mutatkozott be az osztrák válogatottban, ezzel minden idők legfiatalabb válogatottja lett a szomszédban. 17 évesen és 237 naposan pályára lépett a Bayern München első csapatában (2010 februárjában, Lell helyére állt be a Fürth ellen az 59. percben, egy perc múlva gólpasszt adott Ribérynek), ezzel minden idők legfiatalabb Bayern-focistája lett a Bundesligában.

2010. március 9-én a Fiorentina ellen 17 évesen 8 hónaposan és 13 naposan lépett pályára a Bajnokok Ligájában. Első gólját 2010. október 23-án szerezte a Hannover ellen. Ő David Alaba.

Pedig lehetett volna modell vagy éppen a zene megszállottja: édesanyja (Gina) ugyanis hazájában, a Fülöp-szigeteken szépségkirálynő volt – ápolónőként dolgozott -, míg nigériai édesapja (George) ismert rapper-énekes és DJ. Ő beszélte rá arra, hogy focizzon, nagyon jól tette. Kilencévesen kezdte, 15 évesen már az Austria Wien felnőtt keretében gyakorolhatott.

Louis van Gaal adott neki lehetőséget a Bayern Münchenben, akinek kevés döntése aratott nagy sikert Münchenben a bajnoki cím, a kupasiker és a BL-döntő ellenére. Ez a döntés helytálló volt.

Jupp Heynckes, a Bayern jelenlegi vezetőedzője pedig még nagyobb bizalmat adott neki, és ezzel egy kicsiny szeletét adta annak a koncepciónak, amelyet a bajnok és kupagyőztes Borussia Dortmund követ: teret adni a fiataloknak. Ma már alapember a Münchenben Alaba.

„Kivételes képességekkel rendelkezik, már csak azért is, mert óriási léptekkel fejlődik, egy szezonon belül is. És még nem ért a folyamat végére” – nyilatkozta Heynckes nemrégiben.

Jerome Boateng, David Alaba és Diego Contento (Fotó: AFP)

A 2011-12-es szezonban David Alaba 28 Bundesliga-találkozón szerepelt, két gólt szerzett. A Barcelona rá is csapna, de a München aligha engedi el, szerződése ugyanis 2015. június 30-ig szól. Eric Abidal helyére szemelték ki. Nem mellesleg Alaba kiválóan érzi magát Münchenben, fiatalkori lelkülete még azt is mondatta vele, sosem hagyja el az Allianz Arénát.

Alaba ma már 17-szeres osztrák válogatott, Andreas Herzog, a válogatott korábbi klasszisa már három éve azt mondta, csiszolatlan gyémántra bukkantak.

Kassai Viktor, a világ legjobb játékvezetője nem biztos, hogy kedvenc sporija lesz az osztrák tininek, ugyanis a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben sárga lapot adott neki, ez pedig azt jelenti, hogy a srác nem lesz ott a Chelsea elleni szombati döntőben.

Ha nyer a Bayern saját pályáján a legnagyobb kupadöntőben, Alaba Ushert hallgat majd, ha kikap, melankolikus zenét kapcsol be magának. Elmondása szerint ugyanis mindig így tesz.

Alaba, Ausztria és a Bayern München játékosa már most sztár:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik