Sport

Hosszú Katinkát méltánytalanság érte, illene orvosolni

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2017. 01. 12. 12:39

A Margitszigeti Sportuszoda aulájában márványtábla őrzi a magyar úszó, vízilabda és öttusasport olimpiai, illetve világbajnokainak (úszásban csak a nagymedencés vb győztesei) nevét. A létesítmény tervezője, névadója, Hajós Alfréd, Athén kétszeres olimpiai bajnokának a neve az első, a legrégebbi a feliratok közül.

Hagyományosan valamennyi olimpiát, vagy felnőtt világbajnokságot követően, többségében nem sokkal az esemény után ünnepélyes keretek között avatják fel az új táblákat. Így volt ez például 2013-as vízilabda világbajnokság után is.

De a 2012-es londoni olimpiát követően, amikor Gyurta Dániel neve vésődött bele arany festékkel a márványba, akkor is hasonló ünnepséget csaptak, csak éppen az úszók.

Tavaly egyet kellett volna átalakítani, egy nevet kellett volna belevésni az egyik táblába, igaz, azt háromszor is. Hosszú Katinkáét. Már elég rég idén van, de a riói olimpiát és bajnoknőnk nevét a sportszeretők azóta is hiába keresik az aulában.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a feladat a Magyar Úszószövetségé, vagy a létesítményt üzemeltető Nemzeti Sportközpontoké (NSK)  lenne.

Kerestük a Nemzeti Sportuszodák igazgatóját, a Hajós igazgatóját, titkárságát, de cikkünk megjelenéséig egyiket sem sikerült elérni.

Ettől még tény, úgy tudjuk az elmúlt öt hónapban annak ellenére nem került fel Hosszú Katinka neve, hogy az uszoda vezetése az olimpia után nem sokkal bekérte, a szövetség pedig megküldte számukra a pontos időeredményeket is.

Bienerth Gusztáv, a MÚSZ január 8-án megválasztott új elnöke csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján kitért erre a kínos kérdésre is. Úgy fogalmazott:

ezt a hiányosságot a közeljövőben egy ünnepélyes eseményen szeretnénk pótolni.


Szerintetek mi a méltánytalanság oka?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.