Sport

A MOB viszi el a balhét a riói szereplés miatt

Hétfőn Balog Zoltán, sportért felelős miniszter a sporttörvény módosítására irányuló javaslatot nyújtott be, szúrta ki az Index. Ennek lényege az lenne, hogy a kormány átszervezné a komplett sportirányítást,

a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és elnöke, Borkai Zsolt meggyengülne, Szabó Tünde és a sportért felelős államtitkárság pedig megerősödne.

Amivel a legutóbbi módosításnál, 2012-ben felhatalmazták a MOB-ot, azt most el is vennék tőle, gyengülne a szervezet befolyása, és megszűnne a pénzosztó szerepe. Már egy ideje lehetett hallani arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bizalma megrendült Borkaiban, aki ezt nem győzte cáfolni, de most mégis úgy tűnik, hogy nem alaptalanok a pletykák. Az Index meg is jegyzi, hogy Orbán elégedetlen volt a MOB munkájával, ezt már Rióban is elmondta.

Merthogy az egész intézkedés hátterében a riói olimpia áll. Nyolc aranyérmet nyertek a magyar sportolók, amivel továbbra is ott vagyunk a világ élvonalában (12.-ek lettünk az éremtáblán, összesen 15 érmünk volt), de míg Londonban nyolc sportág szállította a dobogós helyezéseket, addig Rióban három, és egyetlen csapatsportban sikerült a legjobb négy közé bejutni, a női pólósok a negyedikek lettek.

Egy kormányülésen meg is állapították, hogy a MOB nem élt azzal, hogy minden eddiginél több pénz áramlott a sportba 2012 óta.

Az új törvényről a héten szavazhat a parlament.

Fotó: MTI/Marjai Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik