Sport

Kővágó nem indulhat az olimpián

“A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, amely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól” – áll a MASZ csütörtöki közleményében.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

A Nemzeti Sport úgy tudja, 2011. augusztusi esetről van szó. Kővágó Zoltánt egy osztrák doppingellenőr egy olyan címen kereste, amit a magyar atléta korábban a holléti nyilvántartásában megadott, de ez a cím közben megváltozott. Az osztrák ellenőr azt állítja, hogy kapcsolatba lépett az atlétával, telefonon is beszéltek, de megtagadta az ellenőrzést.

Kővágó ezzel szemben tagadja, hogy az ellenőr kapcsolatba lépett volna vele. Igazát híváslistákkal és tanúvallomással is próbálta alátámasztani, de a jelek szerint a CAS ezeket nem vette figyelembe.

Kővágó Zoltán az előzetes tervek szerint augusztus 4-én utazott volna Londonba. Ő a második a londoni játékokra szintet teljesített atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

Kővágó egy Facebookon közzétett bejegyzésben kijelentette: nem doppingolt.

A mostani összességében már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtótartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

Jó, jó, de mi is történ valójában?

Honlapunknak sikerült elérnie Dr. Tiszeker Ágnest a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét, aki részletes felvilágosítást adott az ügyben.

„A MACS-nak semmi köze nincs az ügyhöz. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly augusztusban egy versenyen kívüli mintavételt rendelt meg, amelyet az osztrák laboratórium munkatársa próbált meg elvégezni – sikertelenül. Ennek alapján az IAAF doppingvétséget megalapozó magatartás indokával eljárást indított Kővágó Zoltán ellen. A sportolónak lehetősége volt megválasztani az eljárás lefolytatásának helyszínét, így az Magyarországon zajlott le. Az rendkívül alapos és hosszan tartó eljárásban a MOB, a MACS és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) képviselője vett részt, és minden információt figyelembe véve felmentette a sportolót a doppingvétség alól. Ez volt az első fok, amit megfellebbezett az IAAF és a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) került az ügy másodfokon, amely most ezt a sajnálatos döntést hozta” – összegezte a történeteket Dr. Tiszeker Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik