Sport

Az erősök legerősebbike

Nagy Ákos (Nagy Ákos)
Nagy Ákos (Nagy Ákos)

Ritkaságszámba menő magyar győzelemmel zárult a Giants Live Erősember versenysorozat budapesti állomása.

A vasárnapi hőség volt az egyik ellenfele annak a 12 nehézfiúnak, aki azért érkezett a budapesti Ramada Aquaworldbe, hogy megszerezze a World Strongest Men verseny döntőjébe szóló meghívót. A versenyzők kilenc országból érkeztek, köztük olyanok is, akik már szerepeltek korábbi világdöntőkön is.

Nem volt egyszerű feladata a két magyar izomembernek, a korábbi junior súlyemelő világbajnoknak, Nagy Ákosnak és Hrozik Gábornak sem, aki 2010-ben volt Magyarország legerősebb embere. Nagy a formájából már rögtön az első számban ízelítőt adott a többieknek: a versenyzők feladata az volt, hogy a tűző napon egy 24 tonnás turistabuszt húzzanak 20 méteren keresztül. Nagy Ákosnak ez 21,13 másodperc alatt sikerült, és ezzel azonnal a második helyre ugrott. Csak holland vetélytársa, a 166 kg-os Moonen előzte meg, akinek a feladathoz nem volt szüksége 21 másodpercre se (20,91).

„Apa, hogyan tudnak ilyen erősek lenni?”

A verseny ezt követően az Aquaworld belsejében folytatódott a viking nyomással és a cipelős feladattal. Az erős embereknek az előbbiben hordókból összeállított, 160 kilogramos súlyt kellett kinyomniuk ismétlésre 75 másodperc alatt, míg a cipelésnél egy 380 kilós súlyt cipeltek kétszer 20 méteren. Miközben a közönség tátott szájjal figyelte az erős emberek küzdelmét a kilókkal és a hőséggel, többen azt találgatták, vajon minek köszönhetik természetfeletti erejüket a versenyzők. Különösen a német versenyző esetében került gyakran elő a „hogy csinálja” kérdés, Patrick  Baboumian ugyanis a mezőnyben egyedülálló módon vegetáriánus.

Az említett két versenyszámon egyébként többen elvéreztek: a már említett eredetileg örmény születésű, német versenyző Patrick és a dél-afrikai Marc van der Haer. Ő azért volt kénytelen feladni a többi versenyszámot, mert a viking nyomás közben megpattant egy izom a combjában. Eközben az élen gyilkos verseny alakult ki, Nagy Ákos viszont állta a sarat és az élre ugrott.

A Ferrari kemény dió volt

A két, egyenként 350 kiló súlyú Ferrari felhúzása nem csak a verseny egyik leglátványosabb eleme lett, de egyben az egyik legembertpróbálóbb is. A feladat szétrázta a mezőnyt, olyannyira, hogy a hőségben egyre fáradó versenyzők közül többen fel is adták. „Ez a szám vette ki mindenkiből a legtöbbet, sőt egyes társaimon teljes egészében ki is fogott” – mondta a szám után Nagy Ákos, akinek a mellizma görcsölt be.

Ennek ellenére a 25 kg-os súly magasba dobásánál országos csúcsot állított be: 480 centimétert dobott, amivel a számban a második helyet szerezte meg, az összetettben pedig továbbra is őrizte első helyét. „Akkor már tudtam, hogy már nem eshetek el a döntőbejutástól”– nyilatkozta később.

A vegyes pakolás előtt már csak a brit McIntosh lehetett veszélyes rá, de Ákos a végére sem lankadt, tartotta a formáját és az első helyen végzett. Ezzel bejutott a szeptemberi, Los Angelesben sorra kerülő World Strongest  Men döntő 30 fős mezőnyébe. Ez a bravúr az utóbbi 13 évben egyetlen magyar sportolónak sem sikerült.

„Még sosem volt ennyire összeszedett, mióta ebben a sportágban versenyzem. Jól mutatja ezt az is, hogy a hat közül bár egyetlen számot sem nyertem meg, de a végén mégis engem szólítottak utoljára az eredményhirdetéshez. Ráadásul olyan nagy nevek előtt, mint Lotta, Thigpen Gearing, akik már szerepeltek korábban a döntőben is” – nyilatkozta boldogan Ákos, aki végül 4,5 ponttal előzte meg Gearinget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik