Poszt ITT

Az Ecostat az agráriumról (2000. december)









Az Ecostat az agráriumról (2000. december) 1

SAXON ATTILA, az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója:
“Az agrárcsodák egyelőre nem láthatók; a mezőgazdaságban ellentmondásos folyamatok érvényesülnek, ezért nem lehet fehéren-feketén megítélni az idei évet sem. A termelőknek persze jó, hogy a gabonapiacon a terményárak szépen emelkednek, az állattenyésztők számára ugyanakkor tragédia a magas takarmányár. Arra nincs garancia, hogy 2001-ben, ha jó lesz a termés, nem zuhan-e ismét mélybe a búza ára, újabb értékesítési zavarokat okozva. A kukorica azonban, úgy tűnik, tartósan jó árú marad. A következő évek eredményeire, lehetőségeire, a magyar agrárágazat versenyképességére azonban rányomja a bélyegét, hogy siralmas helyzetben van a műszaki fejlesztés. A növénytermesztés műszaki színvonalára jellemző, hogy míg a szinten tartáshoz országosan legalább 400-500 kombájnt kellene eladni, addig az elmúlt években rendre 150-160 darab körül alakult az értékesítés, a leszakadás tehát folytatódik.”

Az Ecostat az agráriumról (2000. december) 1
Az Ecostat az agráriumról (2000. december) 3

A gabonafélék vetésterülete az elmúlt évi alacsony bázishoz képes az idén jelentősen, 15 százalékkal nőtt. Az aszály ugyanakkor becslések szerint 1 millió tonnányi veszteséget okozott a kalászos gabonaféléknél, rontotta a búza minőségét, s egyes régiókban az átlagtól 30-40 százalékkal alacsonyabb termésátlagok realizálódtak.

Az 1 millió hektárt meghaladó betakarított területen 3,7 millió tonna búza termett, az előző évinél 41 százalékkal több; a hektáronkénti 3620 kilós termésátlag 1 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál. A kalászosok 45 százalékát az egyéni gazdaságok takarították be.

Az előrejelzések szerint kevesebb burgonya, napraforgómag, cukorrépa termett, mint a megelőző évben. A gyümölcstermés a szélsőséges időrájárás miatt nagy ingadozást mutat. Cseresznye, meggy, kajszibarack lényegesen kevesebb termett, alma, körte viszont az átlagosnál több. A szőlő egyes termőhelyeken – főleg az Alföldön – megsínylette a nagy szárazságot, de más történelmi borvidékeken bőven termett, és a cukorfokkal sem volt probléma; szakértők szerint az évtized legjobb bora várható. Az állattenyésztésben a gazdálkodás jövedelmezőségét lényegesen rontják a magas takarmányárak.

Az élelmiszer, ital gyártása ágazatokban működő vállalkozások bruttó termelése 5-6 százalékkal bővül. Az értékesítésben meghatározó export ennél jelentősebben nő, közel 10 százalékkal lesz magasabb, mint 1999-ben. A szakágazatok közül a hús-, baromfihús-készítmény gyártása, a malomipari termékek, a desztillált szeszes ital, valamint az üdítőitalok gyártása növelte termelését az átlagot jóval meghaladó mértékben. Csökkent a dohánytermék- és a takarmány-előállítás, továbbá a baromfihús feldolgozása, tartósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik