Média

Jogviták várnak a TV2-re?

juhász Előd, a Zenebutik műsorvezetője
juhász Előd, a Zenebutik műsorvezetője
A közszolgálati M3-on most is ismételt Zenebutik című műsor szerkesztője, Juhász Előd a 24.hu-tól értesült arról, hogy az Andy Vajna féle TV2 védjegyoltalmat adott be a napokban a Zenebutik névre a szabadalmi hivatalhoz.

Mint arról hétfőn délelőtt beszámoltunk, a TV2 Média Csoport Kft. különböző védjegyeket kezdett el levédetni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Ezek a csatorna tervezett fejlesztéseihez kapcsolódnak, amelyről a sajtóosztály a 24.hu kérdésére hétfőn azt mondta, hogy a közeljövőben tervezik tájékoztatni a nézőiket, illetve a médiapiacot. A hipo.hu-n elérhető adatbázis szerint a védjegyoltalmi eljárással kért nevek között megtalálható a Joy TV, az Izaura TV, az Esmeralda TV, de például a Comedy Network, a Vigadó TV, a Joke TV, a Fless TV, a Chili TV, a Kiwi TV, a Mozi+ és a Zenebutik is.

A Zenebutik szerkesztője és a Joy gazdája is meglepődött

Már elsőre is problémásnak tűnt némelyik név, hiszen hogyan, milyen alapon védhetné le a TV2 a Comedy Network elnevezést, ha Comedy Central néven már működik egy kereskedelmi humorcsatorna, vagy hogyan használhatnák a kormánybiztos televíziójánál a Joy TV nevet, amikor piactársuk, a Marquard Media egyik magazinja Joy néven jelenik meg. Először azt sejtettük, esetleg a Marquarddal közösen terveznek egy csatornát indítani.

Ám mint kiderült, nincs így, sőt a Marquardnál meglepődtek, hogy a TV2 már domain-regisztrációt is kezdeményezett a joytv.hu internetes címre. Jelenleg a médiavállalat jogászai vizsgálják, mit lehetne tenni a kialakult helyzetben.

De legalább ilyen érdekes a köztelevízióban hosszú időn át jelentkező Zenebutik esete. A fiatalabbak és azok kedvéért, akik nem emlékeznek: a műsort Juhász Előd, a zene nagykövete vezette sok-sok (egészen konkrétan 20) éven át a 2000-es évek elejéig. Juhász Előd ismertségét jól mutatja, hogy annak idején még Gálvölgyi János egyik paródiájának is tárgyát képezte a tévés és műsora.

A 24.hu hétfőn délután telefonon utolérte Juhász Elődöt, hogy ellenőrizzük, hátha őt kérték fel egy leendő műsor gyártására Andy Vajnáék, de egyáltalán nem erről van szó. A tévés egészen konkrétan tőlünk hallott először a TV2 lépéséről.

Semmit nem tudok róla

adott hangot meglepettségének, majd telefonon keresztül elmagyaráztuk neki, hogy a hivatal honlapján hol, illetve hogyan találhatja meg a bejegyzés alatt lévő Zenebutik nevet. Juhász Előd nagyon megköszönte, hogy felhívtuk erre a figyelmét, és mint mondta, jelezni fogja ezt a közmédiánál dolgozó kollégáknak, hogy járjanak utána a kérdésnek.

Juhász Előd hozzátette: tudomása szerint annak idején a Magyar Televízió levédette már ezt a nevet.

Juhász Előd azt is mondta nekünk, hogy a köztelevízióban jelenleg már 3. éve újra láthatók a Zenebutik egykori adásai, bár nem mindegyik volt fellelhető, illetve bizonyos műsorrészletek jogai mára lejártak. Egyébként jelenleg az 1996-os adásoknál tartanak.

Juhász Elődöt ezek után ismét sikerült meglepnünk: megemlítettük neki, hogy egy forrásunk épp ma látta őt az MTVA Kunigunda útján található archívumában. A tévés ezt megerősítette. Mint elmondta, segít az M3-nak ellenőrizni a korábbi adásokkal kapcsolatos jogokat, ezért fordul meg gyakran mostanában a tévé archívumában. Nem arról van szó tehát, hogy a TV2-nek gyűjtené az anyagot egy majdani Zenebutik műsorhoz.

Akit egyébként érdekel a Zenebutik, az M3-on vasárnap délben 11:10 körül látható. De ha nem akar addig várni, a YouTube-on találtunk egy 1981-es Zenebutikot. Íme.

A Juhász Előddel folytatott beszélgetésünk alapján mindenesetre nem lennénk meglepve, ha Andy Vajnáék falakba ütköznének a védjegyek kapcsán. Mint ahogy az sem lenne meglepő fordulat, ha a Joy TV név miatt a Marquard Media megtámadná a másik eljárást. (A Comedy Network kapcsán arról egyelőre nincs információnk, hogy a Comedy Central mit szól a TV2 által elindított védjegyoltalmi eljáráshoz.)

(Kiemelt kép: Juhász Előd, a Zenebutik műsorvezetője)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik