juhász Előd, a Zenebutik műsorvezetője
Média

Jogviták várnak a TV2-re?

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 05. 09. 15:33

A közszolgálati M3-on most is ismételt Zenebutik című műsor szerkesztője, Juhász Előd a 24.hu-tól értesült arról, hogy az Andy Vajna féle TV2 védjegyoltalmat adott be a napokban a Zenebutik névre a szabadalmi hivatalhoz.
Korábban a témában:

Mint arról hétfőn délelőtt beszámoltunk, a TV2 Média Csoport Kft. különböző védjegyeket kezdett el levédetni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Ezek a csatorna tervezett fejlesztéseihez kapcsolódnak, amelyről a sajtóosztály a 24.hu kérdésére hétfőn azt mondta, hogy a közeljövőben tervezik tájékoztatni a nézőiket, illetve a médiapiacot. A hipo.hu-n elérhető adatbázis szerint a védjegyoltalmi eljárással kért nevek között megtalálható a Joy TV, az Izaura TV, az Esmeralda TV, de például a Comedy Network, a Vigadó TV, a Joke TV, a Fless TV, a Chili TV, a Kiwi TV, a Mozi+ és a Zenebutik is.

A Zenebutik szerkesztője és a Joy gazdája is meglepődött

Már elsőre is problémásnak tűnt némelyik név, hiszen hogyan, milyen alapon védhetné le a TV2 a Comedy Network elnevezést, ha Comedy Central néven már működik egy kereskedelmi humorcsatorna, vagy hogyan használhatnák a kormánybiztos televíziójánál a Joy TV nevet, amikor piactársuk, a Marquard Media egyik magazinja Joy néven jelenik meg. Először azt sejtettük, esetleg a Marquarddal közösen terveznek egy csatornát indítani.

Ám mint kiderült, nincs így, sőt a Marquardnál meglepődtek, hogy a TV2 már domain-regisztrációt is kezdeményezett a joytv.hu internetes címre. Jelenleg a médiavállalat jogászai vizsgálják, mit lehetne tenni a kialakult helyzetben.

De legalább ilyen érdekes a köztelevízióban hosszú időn át jelentkező Zenebutik esete. A fiatalabbak és azok kedvéért, akik nem emlékeznek: a műsort Juhász Előd, a zene nagykövete vezette sok-sok (egészen konkrétan 20) éven át a 2000-es évek elejéig. Juhász Előd ismertségét jól mutatja, hogy annak idején még Gálvölgyi János egyik paródiájának is tárgyát képezte a tévés és műsora.

A 24.hu hétfőn délután telefonon utolérte Juhász Elődöt, hogy ellenőrizzük, hátha őt kérték fel egy leendő műsor gyártására Andy Vajnáék, de egyáltalán nem erről van szó. A tévés egészen konkrétan tőlünk hallott először a TV2 lépéséről.

Semmit nem tudok róla

adott hangot meglepettségének, majd telefonon keresztül elmagyaráztuk neki, hogy a hivatal honlapján hol, illetve hogyan találhatja meg a bejegyzés alatt lévő Zenebutik nevet. Juhász Előd nagyon megköszönte, hogy felhívtuk erre a figyelmét, és mint mondta, jelezni fogja ezt a közmédiánál dolgozó kollégáknak, hogy járjanak utána a kérdésnek.

Juhász Előd hozzátette: tudomása szerint annak idején a Magyar Televízió levédette már ezt a nevet.

Juhász Előd azt is mondta nekünk, hogy a köztelevízióban jelenleg már 3. éve újra láthatók a Zenebutik egykori adásai, bár nem mindegyik volt fellelhető, illetve bizonyos műsorrészletek jogai mára lejártak. Egyébként jelenleg az 1996-os adásoknál tartanak.

Juhász Elődöt ezek után ismét sikerült meglepnünk: megemlítettük neki, hogy egy forrásunk épp ma látta őt az MTVA Kunigunda útján található archívumában. A tévés ezt megerősítette. Mint elmondta, segít az M3-nak ellenőrizni a korábbi adásokkal kapcsolatos jogokat, ezért fordul meg gyakran mostanában a tévé archívumában. Nem arról van szó tehát, hogy a TV2-nek gyűjtené az anyagot egy majdani Zenebutik műsorhoz.

Akit egyébként érdekel a Zenebutik, az M3-on vasárnap délben 11:10 körül látható. De ha nem akar addig várni, a YouTube-on találtunk egy 1981-es Zenebutikot. Íme.

A Juhász Előddel folytatott beszélgetésünk alapján mindenesetre nem lennénk meglepve, ha Andy Vajnáék falakba ütköznének a védjegyek kapcsán. Mint ahogy az sem lenne meglepő fordulat, ha a Joy TV név miatt a Marquard Media megtámadná a másik eljárást. (A Comedy Network kapcsán arról egyelőre nincs információnk, hogy a Comedy Central mit szól a TV2 által elindított védjegyoltalmi eljáráshoz.)

(Kiemelt kép: Juhász Előd, a Zenebutik műsorvezetője)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.