Média

Nőtt a rádióhallgatók száma

Emelkedik a rádióhallgatók száma, derül ki a TNS Hoffmann–Mediameter augusztus és október közötti hallgatottságra vonatkozó méréséből.  A leghallgatottabb adás a Simicska Lajoshoz kötődő Class FM, amelyet a közszolgálati Kossuth Rádió követ. Érdekes trend, hogy a lakosság közel ötöde mobiltelefonról hallgat valamilyen adást.

A rádióhallgatottsági kutatásban megkérdezték arról is, hogy milyen gyakorisággal és milyen eszközökön hallgatnak rádiót. Ez alapján az derült ki, hogy a lakosság naponta vagy hetente többször leginkább az autórádiót (66%) és a hagyományos rádiókészüléket (63%) használja. Napi vagy heti többszöri gyakorisággal magnón, HiFi-n 23%, mobiltelefonon, okostelefonon 19% hallgat rádiót.

9 százalék a személyi számítógépén rádiózik, míg 8 százaléknyian vannak, akik MP3 vagy MP4 eszközről teszik ezt. Laptopon 7, táblagépen 3 százalék hallgat rádiót. Kiderült az is, hogy az okostelefonon rádiózók közel fele már töltött le online rádiózásra alkalmas applikációt a telefonjára.

5,6 millióan rádióznak egy átlagos napon

A rádióhallgatásban is megfigyelhető egyfajta szezonalitás, bár ennek mértéke sokkal kisebb, mint például a televízió esetében. Mindenesetre a tavalyi évhez hasonlóan ismét növekvő trendet mutatnak a legfrissebb rádiós mérési adatok. A 2015. augusztus és október közötti kutatási hullám eredményei alapján, egy átlagos napon közel 5,6 millióan hallgattak rádiót.

A Class FM és a közszolgálati Kossuth az élen

Országos rádióhallgatottsági adatok
Országos rádióhallgatottsági adatok

Nyár végén és az ősz első felében a Class FM-et a 15 éves és idősebb korosztály körében naponta átlagosan 2,5 millióan hallgatták. A Kossuth Rádiót  1,5 millióan, a Petőfi Rádiót 0,9 millióan, míg a Music FM-et 0,7 millión választják. A Dankó Rádiót 326 ezren, a Bartók Rádiót 213 ezren hallgatták naponta országszerte. Kétszázezer feletti országos napi hallgatottsági értékeket ért el a Klubrádió (230 ezer fő). Százezer feletti országos napi hallgatótáborral rendelkezett az InfoRádió (151 ezer fő), a Lánchíd Rádió (143 ezer fő) és a Magyar Katolikus Rádió (102 ezer fő). A Jazzy Rádiónak 88 ezer, a Klasszik Rádiónak 71 ezer és a Trend FM – Gazdasági Rádiónak 67 ezer hallgatója volt országosan naponta.

Budapesti napi hallgatottsági adatok
Budapesti napi hallgatottsági adatok

Budapesten a Class FM-et a Kossuth Rádió, illetve a Music FM követi. Szoros a verseny még a Petőfi Rádió és a Klubrádió között. Budapesten a rádióhallgatók száma több mint 1 millió fő, amely érték hasonlóan alakult 2014 októberében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik