Kultúra
Katmandu, 2017. június 8.
A 2017. február 20-i képen a hálószoba ablakrácsa árnyat vet a 72 esztendős Samrila Wosti arcára a Pasupati Briddhashram, Nepál egyetlen állami támogatású idősek otthonának udvarán a fővárosban, Katmanduban. Az intézményben jelenleg 221 ember él. Számos ázsiai országban nincs hagyománya az intézményesített idősgondozásnak, a gyermektelen koros emberek szociális ellátása sok helyütt  megoldatlan. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)

Táncolnak, színészkednek és csukott szemmel mosolyognak a világ nyugdíjasai

Marjai János
Marjai János

képszerkesztő. 2017. 06. 10. 18:00

Korábban a témában:

Szingapúr

Szingapúr, 2017. június 8.
A 2017. február 28-i képen a 65 éves Victor Chan egykezes karhajlításokat végez egy szingapúri edzőteremben. Chan a Team Strong Silver nevű koros fitneszrajongók klubjának tagja, aki klubtársaival bemutatókat és előadásokat tartva igyekszik tesmozgásra ösztönözni a nyugdíjas korosztály tagjait. Szakértők szerint 2030-ra a lakosság egynegyede 65 évesnél idősebb lesz a városállamban. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Fotó: MTI / EPA / Wallace Woon

A 65 éves Victor Chan egykezes karhajlításokat végez egy szingapúri edzőteremben. Chan a Team Strong Silver nevű, koros fitneszrajongók klubjának tagja, aki klubtársaival bemutatókat és előadásokat tartva igyekszik testmozgásra ösztönözni a nyugdíjas korosztály tagjait.

Thaiföld

Phibun Mangsahan körzet, 2017. június 8.
A 2017. február 21-i képen idős thaiföldi emberek iskolai foglalkozáson vesznek részt az Ubon Racsathani északkeleti tartománybeli Phibun Mangsahan körzetben. Thaiföldön az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak a nyugdíjaskorúakra szakosodott tanintézmények. A 2016 májusában alapított, jelenleg mintegy 150 diákkal büszkélkedő iskolában hetente egy napon, keddenként van tanítás. (MTI/EPA/Narong Szangnak)
Fotó: MTI / EPA / Narong Szangnak

Idősek iskolai foglalkozáson vesznek részt az Ubon Racsathani északkeleti tartománybeli Phibun Mangsahan körzetben. Thaiföldön az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak a nyugdíjaskorúakra szakosodott tanintézmények. A 2016 májusában alapított, jelenleg mintegy 150 diákkal büszkélkedő iskolában hetente egy napon, keddenként van tanítás.

 

Nepál

Katmandu, 2017. június 8.
A 2017. február 20-i képen a Pasupati Briddhashram, Nepál egyetlen állami támogatású idősek otthonának egyik lakója sétál az udvaron a fővárosban, Katmanduban. Az intézményben jelenleg 221 ember él. Számos ázsiai országban nincs hagyománya az intézményesített idősgondozásnak, a gyermektelen koros emberek szociális ellátása sok helyütt  megoldatlan. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Fotó: MTI / EPA / Narendra Sresztha

A Pasupati Briddhashram, az ország egyetlen állami támogatású idősek otthonának egyik lakója sétál az udvaron. Az intézményben jelenleg 221 ember él. Számos ázsiai országban nincs hagyománya az intézményesített idősgondozásnak, a gyermektelen koros emberek szociális ellátása sok helyütt  megoldatlan.

 

Fülöp-szigetek

Quezon, 2017. június 8.
A 2017. március 6-i képen a Fülöp-szigeteki Leticia Calizo mogyorókrém-készítéshez használt darálót tisztít a nyugdíjaskorúakat foglalkoztató Holy Spirit Hall klubban, a Manilától keletre fekvő Quezon városban. A 60 évesnél idősebb emberekből álló klub tagjai nyugdíjkiegészítés gyanánt háztartási eszközöket és kézműves termékeket állítanak elő, és ami számukra ennél is fontosabb: közösségbe járnak, és a társadalom hasznos tagjának érzik magukat. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)
Fotó: MTI / EPA / Rolex Dela Pena

Leticia Calizo mogyorókrém-készítéshez használt darálót tisztít a nyugdíjas korúakat foglalkoztató Holy Spirit Hall klubban, a Manilától keletre fekvő Quezon városban. A 60 évesnél idősebb emberekből álló klub tagjai nyugdíjkiegészítés gyanánt háztartási eszközöket és kézműves termékeket állítanak elő, és ami számukra ennél is fontosabb: közösségbe járnak, és a társadalom hasznos tagjának érzik magukat.

 

Fülöp-szigetek

Quezon, 2017. június 8.
A 2017. március 3-i képen a Fülöp-szigeteki Carmen Valcárcel (j2) és Zumba Hot Mamas nevű tánciskola tagjai gyakorolnak az utcán a Manilától keletre fekvő Quezon városban. A tánciskolából sokan a nyugdíjaskorúakat foglalkoztató Holy Spirit Hall helyi klubba is eljárnak, ahol nyugdíjkiegészítés gyanánt háztartási eszközöket és kézműves termékeket állítanak elő, és ami számukra ennél is fontosabb: közösségbe járnak, és a társadalom hasznos tagjának érzik magukat. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)
Fotó: MTI / EPA / Rolex Dela Pena

Carmen Valcárcel (j2) és Zumba Hot Mamas nevű tánciskola tagjai gyakorolnak az utcán a Manilától keletre fekvő Quezon városban.

 

Nepál

Katmandu, 2017. június 8.
A 2017. február 20-i képen a száz esztendős Tirtha Maya Rai nevet napi sétája alatt a Pasupati Briddhashram, Nepál egyetlen állami támogatású idősek otthonának udvarán a fővárosban, Katmanduban. Az intézményben jelenleg 221 ember él. Számos ázsiai országban nincs hagyománya az intézményesített idősgondozásnak, a gyermektelen koros emberek szociális ellátása sok helyütt  megoldatlan. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Fotó: MTI / EPA / Narendra Sresztha

A százesztendős Tirtha Maya Rai nevet napi sétája alatt a Pasupati Briddhashram, az ország egyetlen állami támogatású idősek otthonának udvarán a fővárosban, Katmanduban.

 

Fülöp-szigetek

Quezon, 2017. június 8.
A 2017. március 6-i képen a Fülöp-szigeteki Anita Fernández alszik egy padon a nyugdíjaskorúakat foglalkoztató Holy Spirit Hall klubban, a Manilától keletre fekvő Quezon városban. A 60 évesnél idősebb emberekből álló klub tagjai nyugdíjkiegészítés gyanánt háztartási eszközöket és kézműves termékeket állítanak elő, és ami számukra ennél is fontosabb: közösségbe járnak, és a társadalom hasznos tagjának érzik magukat. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)
Fotó: MTI / EPA / Rolex Dela Pena

Anita Fernández alszik egy padon a nyugdíjaskorúakat foglalkoztató Holy Spirit Hall klubban, a Manilától keletre fekvő Quezon városban.

 

Hongkong

Hongkong, 2017. június 8.
A 2017. április 5-i képen egy 60 évesnél idősebbekből álló színjátszócsoport előadást tart középiskolásoknak Hongkongban. A nyugdíjaskorúakból álló csoport a városállam Sam Suj Po kerületének művelődési házában gyakorol a fellépésekre, ahol a közösség tagjai egészségügyi ellátásban és időskori tanácsadásban is részesülnek. Hongkongban a 65 évesnél idősebb korosztály 2014-ben a lakosság 15 százalékát tette ki, 2064-re ez az arány várhatóan eléri a 33 százalékot. (MTI/EPA/Jerome Favre)
Fotó: MTI / EPA / Jerome Favre

60 évesnél idősebbekből álló színjátszó csoport előadást tart középiskolásoknak Hongkongban. A nyugdíjaskorúakból álló csoport a városállam Sam Suj Po kerületének művelődési házában gyakorol a fellépésekre, ahol a közösség tagjai egészségügyi ellátásban és időskori tanácsadásban is részesülnek. Hongkongban a 65 évesnél idősebb korosztály 2014-ben a lakosság 15 százalékát tette ki, 2064-re ez az arány várhatóan eléri a 33 százalékot.

 

Vietnam

Hanoi, 2017. június 8.
A 2017. február 27-i képen egy koros vietnami nő legyezővel lejt táncot a főváros, Hanoi Hoan Kiem-tavánál. Szakértők a 65 évesnél idősebb emberek számának ugrásszerű növekedését jósolják Vietnamban, ahol a jelenleg 6,3 millió főt számláló korosztály 2040-ben várhatóan eléri a 18 milliót, amely a népesség több mint 18 százalékát teszi ki. (MTI/EPA/Luong Thai Linh)
Fotó: MTI / EPA / Luong Thai Linh

Egy koros vietnami nő legyezővel lejt táncot a főváros, Hanoi Hoan Kiem-tavánál. Szakértők a 65 évesnél idősebb emberek számának ugrásszerű növekedését jósolják Vietnamban, ahol a jelenleg 6,3 millió főt számláló korosztály 2040-ben várhatóan eléri a 18 milliót, amely a népesség több mint 18 százalékát teszi ki.

 

Nepál

Katmandu, 2017. június 8.
A 2017. február 20-i képen a Pasupati Briddhashram, Nepál egyetlen állami támogatású idősek otthonának egyik lakója fogat mos az udvaron a fővárosban, Katmanduban. Az intézményben jelenleg 221 ember él. Számos ázsiai országban nincs hagyománya az intézményesített idősgondozásnak, a gyermektelen koros emberek szociális ellátása sok helyütt  megoldatlan. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Fotó: MTI / EPA / Narendra Sresztha

A Pasupati Briddhashram, az ország egyetlen állami támogatású idősek otthonának egyik lakója fogat mos az udvaron a fővárosban, Katmanduban.

 

Hongkong

Hongkong, 2017. június 8.
A 2017. március 7-i képen nyugdíjas korú férfiak színdarabot próbálnak Hongkongban. A 60 évesnél idősebbekből álló színjátszócsoport a városállam Sam Suj Po kerületének művelődési házában gyakorol a fellépésekre, ahol a közösség tagjai egészségügyi ellátásban és időskori tanácsadásban is részesülnek. Hongkongban a 65 évesnél idősebb korosztály 2014-ben a lakosság 15 százalékát tette ki, 2064-re ez az arány várhatóan eléri a 33 százalékot. (MTI/EPA/Jerome Favre)
Fotó: MTI / EPA / Jerome Favre

Nyugdíjas férfiak színdarabot próbálnak Hongkongban.

 

Indonézia

Sragen kormányzóság, 2017. június 8.
A 2017. február 25-i képen az indonéz Saparman Sodimejót, ismertebb nevén Mbah Gothót öltözeti unokája, a 47 éves Suryanto a közép-jávai Sragen kormányzóságbeli otthonában. A nem hivatalos források szerint 1870-ben született Mbah Gotho 2017. április 30-án, állítólag 146 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Ali Lufti)
Fotó: MTI / EPA / Ali Lufti

Saparman Sodimejót, ismertebb nevén Mbah Gothót öltözeti unokája, a 47 éves Suryanto a közép-jávai Sragen kormányzóságbeli otthonában. A nem hivatalos források szerint 1870-ben született Mbah Gotho 2017. április 30-án, állítólag 146 éves korában hunyt el.

 

Tajvan

Tajpej, 2017. június 8.
A 2017. május 10-i képen egy idős tajvani nőt etet csövön át egy nővér a főváros, Tajpej egyik kórházában. A 23 milliós lélekszámú Tajvanon jelenleg a lakosság 13,3 százaléka 65 éves vagy annál idősebb, a demográfiai kutatások szerint azonban ez az arányszám 2026-ra eléri majd a húsz százalékot a kínai fennhatóságú szigeten. (MTI/EPA/David Chang)
Fotó: MTI / EPA / David Chang

Egy idős nőt etet csövön át egy nővér a főváros, Tajpej egyik kórházában. A 23 milliós lélekszámú Tajvanon jelenleg a lakosság 13,3 százaléka 65 éves vagy annál idősebb, a demográfiai kutatások szerint azonban ez az arányszám 2026-ra eléri majd a húsz százalékot a kínai fennhatóságú szigeten.

 

Nepál

Katmandu, 2017. június 8.
A 2017. február 20-i képen a Pasupati Briddhashram, Nepál egyetlen állami támogatású idősek otthonának egyik lakója ül az épület lépcsőjén a fővárosban, Katmanduban. Az intézményben jelenleg 221 ember él. Számos ázsiai országban nincs hagyománya az intézményesített idősgondozásnak, a gyermektelen koros emberek szociális ellátása sok helyütt  megoldatlan. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Fotó: MTI / EPA / Narendra Sresztha

A Pasupati Briddhashram, Nepál egyetlen állami támogatású idősek otthonának egyik lakója ül az épület lépcsőjén a fővárosban, Katmanduban.

 

Tibet

Dharamszala, 2017. június 8.
A 2017. február 7-i képen egy koros tibeti kérfi sétál botjára támaszkodva a Dzsampaling idősek otthonánál, Himácsal Prades észak-indiai állam Dharamszala városában. A jelenleg mintegy százharminc fős otthont 1991-ben alapították azon tibeti buddhisták számára, akik hazájuk legfőbb vallási vezetőjét, az indiai száműzetésben élő Dalai lámát követve Indiában telepedtek le. (MTI/EPA/Szandzséj Baid)
Fotó: MTI / EPA / Szandzséj Baid

Idős férfi sétál botjára támaszkodva a Dzsampaling idősek otthonánál, Himácsal Prades észak-indiai állam Dharamszala városában. A jelenleg mintegy százharminc fős otthont 1991-ben alapították azon tibeti buddhisták számára, akik hazájuk legfőbb vallási vezetőjét, az indiai száműzetésben élő Dalai lámát követve Indiában telepedtek le.

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.